Program "Poznaj Dobrą Żywność" działa od maja 2004 roku. Jego celem jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Oznaczenie znakiem jakości PDŻ jest informacją, która pomaga klientowi wybrać odpowiedni dla niego produkt. Znak ma również na celu podniesienie zaufania konsumenta do produktu żywnościowego.
Suempol z Bielska Podlaskiego otrzymał znaki jakości PDŻ dla pięciu swoich wyrobów: łososia wędzonego plastrowanego oraz łososia marynowanego po meksykańsku, ze szparagami, z koprem i z cytryną. Znaki jakości PDŻ wręczył laureatom Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jerzy Pilarczyk podczas odbywających się w Poznaniu MTP Polagra Food 2005. Wręczając znaki minister wyraził nadzieję, że coraz więcej firm będzie ubiegało się o te odznaczenia dla swoich produktów. Podkreślił, że bardzo dobra jakość polskich produktów jest wysoko ceniona wśród odbiorców.
Dotychczas znaki jakości PDŻ otrzymało 354 produktów z 49 firm różnych branż przemysłu rolno-spożywczego.
Przypomnijmy, iż Suempol z Bielska Podlaskiego to wiodąca w swojej branży firma zajmująca się głównie przetwórstwem łososia norweskiego Wyroby Suempolu charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Pozbawione są barwników i konserwantów. Jedynym środkiem utrwalającym produkty jest sól. Ponad 80% produkcji Suempolu trafia na eksport, głównie do Niemiec, Belgii, Holandii, Danii i Francji. Zakład istnieje od 1989 roku. Produkcja odbywa się w oparciu o systemy jakościowe HACCP oraz International Food Standard.