Najlepsze restauracje
W poniedziałek (22.02) po godz. 20.00 została zaprezentowana lista 100 najlepszych polskich restauracji.
"W 2020 r. restauratorzy okazali wielkie serce, wspierając w trudnych czasach środowisko medyczne, nawet pomimo trudnych wyzwań, z którymi sami musieli się mierzyć" - przypomina przewodnik Poland 100 Best Restaurants. Nie bez powodu jego autorzy podkreślają, że zawarte w nim rekomendacje "stanowią istotne wsparcie dla restauratorów i pozwalają utrzymać nadzieję w 2021 r. Jest to również okazja, aby zwrócić uwagę na te wspaniałe restauracje, wybitnych szefów kuchni a jednocześnie zmotywować gości restauracji czekających na ich ponowne otwarcie"
Główną nagrodę "5 Widelców" otrzymało 11 restauracji z całej Polski. Wśród nich znalazła się Regionalna Restauracja Żubrówka z Białowieży.
"Zostaliśmy dziś wyróżnieni 5 Widelcami przez Poland 100 Best Restaurants, co oznacza, że jesteśmy w gronie jedenastu najwyżej ocenionych Restauracji w Polsce! Dziękujemy przede wszystkim naszej cudownej ekipie, która zapracowała na ten sukces" - czytamy na facebooku Hotelu i Restauracji Żubrówka.
Pozostałe wyróżnienia
Na liście 100 najlepszych polskich restauracji wyróżniono także 7 innych miejsc z województwa podlaskiego.
Wyróżnienie "4 Widelce" otrzymały:
- Folwark Księżnej Anny, Siemiatycze;
- Pod Sokołem, Sokółka;
- Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, Augustów;
- Restaurant & Bar Cristal, Białystok.
Natomiast wyróżnione "3 Widelce" dostały:
- Garage Grill & Bar, Łomża;
- Majątek Howieny, Turośl Kościelna;
- Pawilon Towarzyski, Białystok.
W kategoriach "2 Widelce" i "1 widelec" zabrakło restauracji z regionu.
Polski przewodnik
Poland 100 Best Restaurants 2021 to przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce.
Jego autorzy tłumaczą, że jego ideą jest "promocja tych restauracji i karczm, które swoją klasą, elegancją i najwyższą jakością oferowanych usług kreują niepowtarzalną atmosferę i pozostawiają w pamięci niezapomniane wrażenia z pobytu". Przewodnik to uhonorowanie pracy i osiągnięć właścicieli restauracji, szefów kuchni i personelu a także kształtowanie pozytywnego wizerunku całej branży gastronomicznej w naszym kraju.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl