Poranny pośpiech nie zawsze sprzyja zdrowym wyborom żywieniowym. Zwykle decydujemy się na szybkie, gotowe produkty, które nie dostarczają nam jednak potrzebnej energii. Tymczasem śniadanie jest kluczowe dla dobrego samopoczucia i wydajności w pierwszej części dnia. Magdalena Czyrynda-Koleda, ekspertka żywieniowa proponuje alternatywę – kukurydzę i jej przetwory. Kasza kukurydziana, mąka czy klasyczne ziarna kukurydzy mogą stać się podstawą pożywnych i ciepłych dań, które doskonale sprawdzą się zwłaszcza w chłodniejsze miesiące. Dzięki nim śniadanie stanie się sycącym i smacznym posiłkiem, który można szybko przygotować nawet w zabiegane poranki.
JAJKA SADZONE NA POMIDORACH Z KUKURYDZĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
• 3 jajka
• 1 mały oscypek
• 1 cebula szalotka
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika
• 2 duże pomidory malinowe
• 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pomidory zalane wrzątkiem pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek drobno posiekać. Szpinak umyć i osuszyć, a oscypka pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju delikatnie zarumienić cebulę z czosnkiem. Dołożyć szpinak. Całość doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dodać pomidory i przecier. Dusić przez kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Następnie dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę. Na patelni zrobić 3 wgłębienia i wbić w nie jajka. Wszystko razem ponownie posypać solą, pieprzem i ziołami. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, aby białko się ścięło, a żółtko zostało płynne. Przed podaniem posypać kawałkami oscypka i opcjonalnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami.
KASZA KUKURYDZIANA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM
Składniki:
• 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
• 1/2 szklanki wody
• 1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru
• 1 łyżeczka miodu
• 5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
• garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki
• szczypta cynamonu, czarnuszki i soli
• 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Kaszę przesypać do małego garnka i zalać wodą z mlekiem. Całość zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, delikatnie posolić i gotować przez 5-7 minut – co jakiś czas przemieszać. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryć garnek pokrywką i pozostawić jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyte śliwki przekroić na pół i wyjąć z nich pestkę. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło. Dołożyć śliwki i dusić 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i połączyć z miodem. Następnie posypać po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową kaszę przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posypać delikatnie cynamonem z czarnuszką.
KUKURYDZIANE PLACKI Z MAŚLANKĄ
Składniki:
• 110g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą
• 1 jajko
• 200g maślanki naturalnej
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżka cukru
• 1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek)
• cukier puder do oprószenia placków
• olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier oraz sodę oczyszczoną. Dodać maślankę i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ubić trzepaczką. Dodać umyte i osuszone borówki. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać na średnim ogniu. Nakładać łyżką porcje ciasta. Placki smażyć po około 1 minutę z każdej strony. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: https://www.kukurydzadlazdrowia.pl/ oraz na profilu: https://www.facebook.com/KukurydzaDlaZdrowia
24@bialystokonline.pl