Chętni do prowadzenia ogródków poszukiwani
Prowadzenie ogródków gastronomicznych odbywać się będzie na Targowisku Miejskim w Supraślu położonym przy placu Tadeusza Kościuszki. Gmina proponuje umowę użyczenia terenu ogródka gastronomicznego, markiz oraz ogrodzenia. W ramach jednego ogrodzenia, na które składają się 3 markizy wyznacza się maksymalnie 2 ogródki gastronomiczne, z których każdy ma do dyspozycji 1,5 markizy.
Jeżeli chodzi o wodę i prąd - każdy z biorących w użyczenie ogródki gastronomiczne, doprowadza je do swoich stanowisk we własnym zakresie. Rozliczenie mediów odbywa się na podstawie zdjęć liczników. Osoby, które będą prowadzić ogródki gastronomiczne będą musiały uiścić opłatę targową, a także zryczałtowaną opłatę za korzystanie z mediów dostępnych na płycie targowiska w wysokości 650 zł za miesiąc dla pojedynczego ogródka gastronomicznego.
Osoby, które będą prowadzić ogródki gastronomiczne będą musiały zapewnić kosze na śmieci dla swoich klientów, niezależnie od koszy funkcjonujących na targowisku. Ponadto będą musiały zorganizować 2 kabiny sanitarne (toi-toi) wraz z ich serwisem raz w tygodniu.
W przypadku silnych porywów wiatru, obfitych i gwałtownych opadów deszczu i burz oraz każdorazowo po zakończeniu handlu osoby będą musiały zwijać markizy. Za wszelkie uszkodzenia markiz odpowiada dzierżawca ogródków. Uszkodzenie markiz i brak ich naprawy skutkować może rozwiązaniem umowy dzierżawy w trybie natychmiastowym.
Umowa od maja do października
Warunkiem zakwalifikowania w ramach konkursu jest przedstawienie najciekawszej i najatrakcyjniejszej oferty kulturalnej i rozrywkowej związanej z promocją produktów lokalnych i żywności ekologicznej. Gmina Supraśl jako kryterium wyboru stawia na: oryginalność, innowacyjność, różnorodność, pomysłowość i częstotliwość atrakcji.
Co ciekawe, osoby, które chcą prowadzić ogródki mają obowiązek prowadzenia swojego fanpage, konta na instagramie, na którym będą informować o podejmowanych akcjach promocyjnych, terminach eventów, imprez oraz koncertów.
Do umowy użyczenia zostanie wprowadzone dodatkowe zobowiązanie do prowadzenia imprez. Bowiem wszelkie imprezy, eventy mają odbywać się z częstotliwością nie mniejszą niż raz na weekend, po wcześniejszym ich zgłoszeniu do Urzędu Miejskiego w Supraślu oraz operatora targowiska. Co więcej, po każdej z imprez, eventów biorący w użyczenie mają obowiązek uprzątnąć plac w celu umożliwienia jego funkcjonowania w kolejnym dniu handlowym.
Prowadzenie ogródków gastronomicznych obejmuje okres nie dłuższy niż od 1 maja do 31 października. Dokładny termin prowadzenia ogródków gastronomicznych zostanie określony przy podpisaniu umów z poszczególnymi osobami.
Oferty należy składać na adres: Urząd Miejski w Supraślu ul. Piłsudskiego 58 z dopiskiem "Ogródki Gastronomiczne" do 5 kwietnia do godz. 9.00.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl