Miasto na prowadzenie Jadłodzielni przeznaczy 50 tys. zł
Działająca od 2018 r. przy ul. Krakowskiej 1 w Białymstoku Jadłodzielnia to miejsce, w którym przez 6 dni w tygodniu można zostawić produkty żywnościowe, by następnie mogły je zabrać osoby potrzebujące. Głównym celem Jadłodzielni jest zapobieganie marnowaniu żywności, ale też pomoc osobom potrzebującym wsparcia żywnościowego, edukacja mieszkańców i długofalowe kształtowanie pozytywnych i świadomych zachowań konsumenckich.
W lokalu są półki i lodówki - każdy może pozostawić tam m.in. produkty zapakowane fabrycznie, prowiant suchy (kasze, ryże, makarony, mąki, słodycze) w nieuszkodzonych opakowaniach, a dodatkowo zapakowane pieczywo i wyroby piekarnicze, warzywa i owoce, oryginalnie zamknięte sery czy jogurty.
Co trzeba robić?
Niedawno, prezydent miasta Tadeusz Truskolaski ogłosił otwarty konkurs na prowadzenie białostockiej Jadłodzielni w 2023 r.
Zleceniobiorca zobowiązany jest do otwierania i zamykania lokalu od poniedziałku do piątku w godzinach 8.00-18.00, a w soboty w godzinach 10.00-14.00. Ponadto musi on wyznaczyć co najmniej jedną osobę odpowiedzialną za odwiedzanie lokalu w ciągu godzin otwarcia, w tym nadzór nad przynoszonymi produktami i ich zgodności z regulaminem.
Do zadań prowadzącego Jadłodzielnię należy również pozyskiwanie darczyńców wśród mieszkańców Białegostoku i firm lokalnych, a także prowadzenia fanpage na portalu społecznościowym, wykonanie materiałów informacyjnych i prowadzenia działań edukacyjno-informacyjnych w zakresie niemarnowania żywności. Oczywiście prowadzący Jadłodzielnię musi dbać czystość pomieszczenia i sprzętów oraz zaopatrywanie w środki czystości.
Kto może wziąć udział w konkursie?
W konkursie mogą składać oferty organizacje pozarządowe oraz podmioty prowadzące działalność statutową w zakresie działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych.
Oferty należy składać do 21 grudnia za pośrednictwem systemu witkac.pl oraz w wersji papierowej do Kancelarii Ogólnej Urzędu Miejskiego w Białymstoku przy ul. Słonimskiej 1. Szczegółowe informacje o konkursie można znaleźć w Biuletynie Informacji Publicznej. Organizację prowadzącą Jadłodzielnię wybierze specjalnie w tym celu powołana komisja konkursowa.
Na prowadzenie Jadłodzielni w 2023 r. miasto przeznaczy 50 tys. zł. To o 10 tys. zł niż w latach poprzednich. Koszty eksploatacyjne lokalu pokryje miasto.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl