To właśnie w Białymstoku śledź, jako potrawa narodowa nabrał specyficznego kresowego smaku. Śledź po żydowsku to także standardowe danie współczesnej kuchni polskiej a dawniej podstawa kuchni ubogiej, która nadała naszemu miastu tak specyficznego wymiaru. Śledziowi można nadać wartości ponadkonsumpcyjne, przekształcić prostą rybę w symbol, symbol przede wszystkim mieszkańców, symbol - powód do dumy, a nie wstydu.
Stowarzyszenie Dorzecze zaprasza na kolejną edycję konkursu "Na najlepszą podlaską potrawę ze śledzia" - Wielkie Białostockie Śledzikowanie. W programie konkursy kulinarne, gawędy Andrzeja Lechowskiego i Andrzeja Fiedoruka, występ zespołu szantowego, konkurs plastyczny dla dzieci, a ciekawostki o śledziach przeczyta Ryszard Doliński. Konkurs odbędzie się w niedzielę, 18 marca w godz. 11-15 w Restauracji Camelot.
W konkursie mogą wziąć udział zakłady gastronomiczne i osoby indywidualne. Zgłoszenia do konkursu przyjmowane są do dnia 17 marca 2012 roku telefonicznie kom: 606 21 77 70 lub na adres a.fiedoruk@tlen.pl. Jury przyzna nagrody biorąc pod uwagę: smak potrawy, ekspozycję, związek potrawy z kulturą kulinarną Białegostoku.
Więcej: Konkurs "Na najlepszą podlaską potrawę ze śledzia"