We wtorek (21.06) zmarł Tadeusz Gołębiewski. Miał 79 lat.
Tadeusz Gołębiewski to założyciel i właściciel jednego z największych zakładów produkcji cukierniczej w Polsce - Przedsiębiorstwa Przemysłu Cukierniczego TAGO. Rodzinna firma istnieje na rynku od 1966 r. Zlokalizowana jest w miejscowości Ciemne koło Warszawy.
TAGO - jak reklamuje się przedsiębiorstwo - "to najwyższej klasy producent słodyczy i ciastek kruchych, francuskich, z czekoladą oraz ciastek luzem na wagę". Produkuje w zakładach spełniających rygorystyczne wymogi jakościowe, oferuje produkty w dobrej cenie, zgodne z obowiązującymi trendami. W ciągu 50 lat swej działalności TAGO zdobyło uznanie w Polsce i za granicą. Eksportuje do ponad 60 krajów na 5 kontynentach.
Na bazie sukcesu finansowego firmy cukierniczej Tadeusz Gołębiewski założył hotelowe imperium. Pierwszym jego obiektem był hotel w Mikołajkach na Mazurach. Kolejny powstał w Białymstoku, następne w Wiśle i Karpaczu. Jego ostatnią wielką inwestycją był hotel w Pobierowie nad Bałtykiem. To jeden z największych takich budynków w Europie. Otwarcie obiektu przesuwano z uwagi na pandemię i wojnę w Ukrainie.
Hotel Gołębiewski w Białymstoku został otwarty w 1996 r., choć jego mury powstały jeszcze w latach 80. minionego stulecia. Inwestycję rozpoczął Orbis i nigdy jej nie zrealizował. Przez kilkanaście lat przy ul. Pałacowej stał szkielet budowli, aż do czasu przejęcia jej przez Gołębiewskiego, który dokończył inwestycję. Pod jego szyldem powstał wówczas największy i najbardziej reprezentacyjny, 4-gwiazdkowy hotel w Białymstoku. Przez wiele lat był brany za symbol elegancji i miejsce spotkań biznesu.
Hotel kilka lat temu przeszedł gruntowny remont i przebudowę. Dziś oferuje 218 pokoi i 8 apartamentów. W hotelu znajdują się m.in. sale konferencyjne, restauracja, kawiarnia, klub nocny, basen i gabinety spa.
ewelina.s@bialystokonline.pl