Smakowe upodobania mogą się różnić. Jedni kochają tradycyjną kuchnię polską, inni rozpływają się z każdym kolejnym kęsem pizzy czy burgera. Na pewno jedzenie sprawia ogromną przyjemność i pobudza wiele zmysłów. "Człowiek głodny, to człowiek zły" - mówi popularne porzekadło. W spożywaniu posiłków nie chodzi tylko o zaspokajanie głodu, jedzenie odpręża, poprawia nastrój, rośnie w nas poziom zadowolenia. Zaczęto określać to mianem "comfort food".
Są to posiłki lub produkty, których spożycie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z bliskimi.
I właśnie ta idea i to hasło będzie przyświecać tegorocznej wiosennej edycji Restaurant Week. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.
Dań w stylu comfort food będzie można spróbować podczas Restaurant Week w Białymstoku. W cenie 59zł, na wszystkich gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Białostoccy szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu gości oraz ich dobre samopoczucie. Na gości w festiwalowym menu czekają więc np. kartacze z zielonym groszkiem, koperkowy sos veloute i pieczona młoda kapusta. Choć zwykle kojarzone z niedzielnym obiadem, podawane ze skwarkami, w festiwalowym menu pojawiają się w unowocześnionym wydaniu, także w wersji wegańskiej. To doskonała okazja do połączenia tradycyjnych smaków, z nowoczesnym twistem.
W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych miast w całej Polsce, w tym aż 11 z Białegostoku. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie.
W Białymstoku i regionie, wśród festiwalowych restauracji znalazły się: Cechowa, Dwór Czarneckiego, Koku Sushi Antoniuk, Kwestia Czasu, Lipcowy Ogród, Oranżeria w Hotelu Branicki, Osteria Wino i Smak, Świętojańska 21, Talerz Smaku, Tokaj, Zamek w Tykocinie. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu.
W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu lub wygodnie w aplikacji.
Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Restaurant Week potrwa od 23 marca do 10 kwietnia.
Portal BiałystokOnline.pl patronuje wydarzeniu.
anna.kulikowska@bialystokonline.pl