Celiakia to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Osoby cierpiące na celiakię stosują dietę bezglutenową.
Podczas konferencji organizowanej w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku przy ul. Knyszyńskiej 12 (świetlica na parterze) m.in. lekarz gastrolog z UDSK w Białysmtoku opowie, jak zdiagnozować chorobę i jaki jest jej przebieg, rodzic chorego dziecka podzieli się swoimi doświadczeniami, a psycholog skupi się na problemach osób wymagających stosowania specjalistycznej diety. Będzie też można spróbować potraw przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Konferencja rozpocznie się o godz. 10.30 i potrwa do 13. Udział w niej jest bezpłatny. Organizatorzy proszą o potwierdzenie swojego udziału do 4 listopada. Kontakt - elababicz@interia.pl, tel. 698035173.