Obowiązujące obostrzenia mają na celu zapobieganie rozprzestrzeniania się koronawirusa. Jednak brak naturalnego dostępu do świeżego powietrza niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Ważne jest to, by nie dopuścić do spadku odporności. Michał Wiszowaty, trener personalny oraz absolwent studiów podyplomowych na kierunku żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie radzi, w jaki sposób należy wzmacniać odporność.
Specjalista zaleca, by każdy dzień rozpocząć od wypicia wody z cytryną i imbirem, które dostarczą witamin i mikroskładników odżywczych. Wystarczy jedna szklanka mikstury, by metabolizm został pobudzony, a nastrój poprawiony. W dalszej kolejności ułatwia trawienie, wspomaga detoks wątroby oraz działa przeciwzapalnie.
- Każdy organizm, tak jak wszystkie żyjące stworzenia, ma własną ochronę odpornościową. Różne choroby, brak ruchu i wirusy osłabiają naszą odporność. Witamina D niezbędna jest dla systemu immunologicznego. Niestety brak słońca sprawia, że organizm nie potrafi sam jej metabolizować. Tutaj rozwiązaniem może być suplementacja tej witaminy - mówi Michał Wiszowaty.
Racjonalne odżywianie
Według Michała Wiszowatego kolejnym sposobem na wzmocnienie odporności jest racjonalne odżywianie (piramida żywieniowa), dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów oraz substancji odżywczych. Niebezpieczne używki, czyli alkohol, kawa, papierosy niszczą witaminy A, C, E i B, a także selen, cynk i inne mikroelementy, które pomagają zwalczać groźne dla układu immunologicznego wolne rodniki.
- Żyjemy w dobie internetu, każdy z nas może skorzystać z darmowych i ogólnodostępnych aplikacji lub blogów kulinarnych, gdzie znajdzie tanie, proste i nieczasochłonne przepisy z naturalnych produktów, które poprawią odporność. Dobrze jest przekazać tą wiedzę osobom starszym w rodzinie, które takiej możliwości nie mają - dodaje Michał Wiszowaty.
24@bialystokonline.pl