Hort-Cafe. Tradycyjne wyroby i torty na każdą okazję

2016.12.01 07:59
Tradycyjne receptury oraz naturalne i wyselekcjonowane składniki - to wyróżnia wyroby firmy Hort-Cafe. Klienci mogą spróbować smacznych tortów, ciast oraz wędlin, a w barze zjeść domowy obiad.
Hort-Cafe. Tradycyjne wyroby i torty na każdą okazję
Fot: materiały firmy
W ofercie świątecznej są domki piernikowe

Hort-Cafe to firma z czterdziestoletnią tradycją. Jej historia rozpoczyna się w 1976 r., gdy rozpoczął działalność licencjonowany zakład Przedsiębiorstwa Obrotu Towarowego i Gastronomii "Hortex" w Białymstoku. Do 2000 r. firma działała właśnie pod znakiem "Hortex". Później - po przekształceniach w centrali - zaczęła funkcjonować jako "Hort-Cafe".

Naturalnie dobre

- Nasze wyroby produkujemy wyłącznie z naturalnych składników. Nie używamy żadnych polepszaczy – podkreśla Teresa Komar, współwłaścicielka firmy. - Nasi cukiernicy i technolodzy korzystają ze sprawdzonych tradycyjnych technologii. Możemy się poszczycić dużą grupą stałych klientów.

Firma specjalizuje się w wyrobach cukierniczych. Torty, ciasta i desery - tych wszystkich ręcznie robionych słodkości można spróbować w Hort-Cafe. Klienci korzystają także często z możliwości zamówienia tortów czy ciasta na specjalne okazje, np. wesele czy urodziny. Produkowane są również wędliny, wyroby garmażeryjne oraz gotowe dania obiadowe. Równolegle prowadzony jest też bar mleczny. To miejsce w centrum Białegostoku, przy ul. M. Skłodowskiej-Curie 15, w którym można tanio i smacznie zjeść.

Torty i różne rodzaje ciast

Dużą popularnością cieszą się torty. Produkowanych jest wiele ich rodzajów. Można tu wymienić m.in. tort czekoladowy, węgierski czy szwarcwaldzki. Latem klienci zamawiają torty owocowe - porzeczkowe, truskawkowe czy cytrynowe. Teraz w ofercie są m.in. tort dyniowy i truflowy bezglutenowy.

Przy zamówieniu można wybrać smak tortu oraz jego wygląd. Możliwa jest także degustacja.

- Grafik pracuje nad projektem tortu, a wykwalifikowani cukiernicy nad jego wykonaniem i dekoracją - opowiada Jowita Komar, menadżer firmy. - Ogranicza nas jedynie wyobraźnia - dodaje.

Paweł Stachijuk, specjalista ds. grafiki i marketingu, dodaje, że ostatnio powstał tort w kształcie gitary. Zamówiła go mama dla swojej córki – miłośniczki rockowej grupy AC/DC.

W ofercie są także ciasta - zaczynając od tradycyjnej drożdżówki, przez ciasta kruche - szarlotkę i pleśniak, a kończąc na sernikach, ciastach jogurtowych i czekoladowych. To oczywiście tylko kilka ich rodzajów. Produkowane są także m.in. eklerki, muffinki, bułeczki drożdżowe oraz różne rodzaje ciastek. Kupić można również tradycyjny chleb na zakwasie.

Firma przygotowała także ofertę świąteczną. Znalazły się w niej domki piernikowe, pierniki na choinkę, a także ciasta - m.in. serniki, strucle i torty makowe, pierniki czy keksy. Można również zamówić dania wigilijne - kutię, śledzie, kapustę z grzybami czy pierogi, a także gotowe dania świąteczne.

Wędliny, dania gotowe i bar

Hort-Cafe zajmuje się też produkcją wędlin - pieczonych, wędzonych i suszonych. Wśród wyrobów garmażeryjnych wymienić można pasztety i rolady, a także salceson, pasztetową, galarety wieprzowe i drobiowe. Natomiast najpopularniejszymi daniami gotowymi są: babka ziemniaczana, naleśniki, gęś z jabłkami czy gulasz wołowy z papryką. Firma przygotowuje też rodzaj placków z ciasta ziemniaczanego faszerowanych mięsem, zwanych naginajami, czarną kiełbasę, sękacz i ciasto marcinek.

Część tych dań można zjeść także w barze.

- To miejsce dla każdego - przekonuje Jowita Komar. - Dla rodzin z dziećmi, ludzi starszych, ale też młodzieży i studentów. Często odwiedzają nas też rodziny pacjentów szpitala.

Menu jest bardzo różnorodne. Znajdziemy w nim pozycje klasyczne: kotlety mielone, schabowe, gulasz czy codziennie gotowane zupy, ale też i inne dania - pizzę, zapiekanki, kurczaka ze szpinakiem, paellę i risotto. Bar to także miejsce dla wegetarian i wegan. Mogą spróbować tu dań z soczewicy i ciecierzycy, faszerowanych pieczarek i cukinii, warzyw na parze i z grilla, naleśników ze szpinakiem czy kotlecików dyniowo-jajecznych. W ofercie są też różne rodzaje surówek.

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1666 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39