"Historia podlaskich smaków", bo tak zatytułowane jest najnowsze wydawnictwo historyka, znawcy i miłośnika Podlasia, jest pierwszą w skali kraju próbą opisania kuchni regionalnej, uwzględniając nie tylko aspekt recepturowy i technologiczny, ale przede wszystkim społeczny, ludzki w kontekście historii, kultury, ekonomii, gospodarki.
Jak podkreśla recenzujący książkę, znany z programów kulinarnych Robert Makłowicz, o jakiejkolwiek kuchni narodowej sensownie mówić możemy tylko wówczas, gdy popatrzymy na nią jak na witraż, składający się z wielu mniejszych części. Tymi szkiełkami witraża, tworzącymi kompletne dzieło, są kuchnie regionalne, sól i istota kultury kulinarnej każdego kraju.
Andrzej Fiedoruk opisuje tradycje kulinarne naszego regionu nie pierwszy raz. Jak mówi, do napisania tej książki namówił go były marszałek województwa podlaskiego Mieczysław Baszko. To m.in. dzięki jego stypendium publikacja mogła powstać.
W książce nie zabrakło również miejsca dla różnego rodzaju napojów, z których słynie Podlasie. Autor szeroko opisuje tradycje pędzenia bimbru, wytwarzania nalewek, a zarazem mówi o napojach lżejszego formatu jak lemoniady, oranżady czy kwasy i podpiwniki wytwarzane od dziesięcioleci.
Książka jest już dostępna w księgarniach.
anna.d@bialystokonline.pl