GIS ponownie ostrzega. Tym razem chodzi o toksyny wykryte mięsie wołowym

2024.04.24 14:31
W partii tatara wołowego wykryto bakterię Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga. Produkt jest pilnie wycofywany ze sprzedaży. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu zaleca się kontakt z lekarzem.
GIS ponownie ostrzega. Tym razem chodzi o toksyny wykryte mięsie wołowym
Fot: Pixabay

Kontrola Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykazała zakażenie bakterią STEC jednej z partii tatara wołowego. Chodzi o 200-gramowe opakowanie tatara o numerze partii 1032604. Producentem żywności jest Zakłady Mięsne Łuków S.A. Produkt jest przydatny do spożycia do 26 kwietnia. 

Wycofany tatar wołowy

Państwowa Inspekcja Pracy po przeprowadzonej kontroli uzyskała wynik pozytywny w czterech z pięciu próbek. Wspomniana bakteria może powodować problemy zdrowotne.

Komunikat GIS. Produkt jest wycofywany

W komunikacie wskazano na krwotoczne zapalenie okrężnicy oraz istniejące ryzyko bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może dojść do poważniejszych schorzeń: zespołu hemolityczno-mocznicowego oraz zakrzepowej plamicy małopłytkowej. 

"Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu" - czytamy na stronie internetowej GIS. Proces przebiega pod ścisłą kontrolą odpowiednich organów.

Agata Rosińska
24@bialystokonline.pl
908 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39