Dania z gęsi będą królować w restauracji na Zamku w Tykocinie przez cały listopad. Spróbować ich można było już w weekend 8 i 9 listopada. Ponadto dania z gęsi znajdą się w menu także w dni powszednie oraz podczas wieczorów: 15 listopada (organizowana jest wtedy Inscenizacja nadania Orderu Orła Białego) i z okazji Andrzejek - 29 listopada. Obowiązuje telefoniczna bądź mailowa rezerwacja stolików.
Gęsina w wydaniu autorskim będzie serwowana w kilkudziesięciu restauracjach w Polsce. Akcja promuje powrót gęsiny na polskie stoły. Okazją jest dzień św. Marcina, obchodzony 11 listopada. Pieczona gęsina to tradycyjne danie na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Co łączy św. Marcina i gęsi? Według legendy, święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez gęsi. Na widok gościa gęsi zaczęły gęgać, zdradzając kryjówkę.
Szczegóły: Gęsina na św. Marcina
anna.d@bialystokonline.pl