Fenyloalanina - egzogenny prekursor tyrozyny

2024.04.03 07:43
Fenyloalanina to wartościowy aminokwas budujący białka, który jest niezbędny do syntezy tyrozyny. To związek, który może uczestniczyć w powstawaniu neuroprzekaźników odpowiedzialnych m.in. za nastrój człowieka, a także może brać udział w wytwarzaniu hormonów tarczycy. Fenyloalanina to substancja, którą można dostarczać do organizmu wraz z powszechnie dostępnymi produktami spożywczymi, a także w formie suplementów diety.
Fenyloalanina - egzogenny prekursor tyrozyny

Czym jest fenyloalanina?

Fenyloalanina to organiczny związek chemiczny należący do aminokwasów egzogennych. To substancja niezbędna do prawidłowej pracy ustroju człowieka, której ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować. Tym samym konieczne jest dostarczanie składnika do ustroju z zewnątrz - wraz z codziennym jadłospisem lub w razie konieczności, w postaci suplementów diety.

Fenyloalanina stanowi jeden z dwudziestu aminokwasów kodowanych przez DNA, będący składnikiem budulcowym białek. To związek niezbędny do syntezy innego aminokwasu, jakim jest tyrozyna, który może występować w postaci dwóch enancjomerów - jako L-fenyloalanina, która naturalnie występuje w przyrodzie i w produktach spożywczych, a także jako D-fenyloalanina, którą można otrzymywać w sposób syntetyczny.


Fenyloalanina - właściwości

Fenyloalanina w ludzkim organizmie może być przekształcana do tyrozyny, co sprawia, że aminokwas stanowi związek niezbędny do syntezy neuroprzekaźników, takich jak dopamina czy noradrenalina, które są odpowiedzialne m.in. za nastrój człowieka. Ponadto związek bierze udział również w produkcji hormonów tarczycy, dlatego też fenyloalanina uznawana jest za składnik niezbędny do właściwego funkcjonowania gruczołu. Wstępne dane naukowe sugerują również, iż fenyloalanina może korzystnie wpływać na pigmentację skóry wśród osób z bielactwem, przyczyniając się przede wszystkim do zmiany barwy plam umiejscowionych na twarzy.


Źródła fenyloalaniny w żywności

Fenyloalanina jest aminokwasem powszechnie występującym w produktach spożywczych. Największe ilości związku można znaleźć w żywności wysokobiałkowej, m.in. w mięsie, rybach, przetworach mlecznych czy suchych nasionach roślin strączkowych. Aminokwas można dostarczać do ustroju również wraz z produktami takimi jak nasiona słonecznika, orzechy, pestki dyni oraz kakao, ryż czy kasza.
Niski poziom fenyloalaniny w organizmie człowieka może przyczynić się do utraty apetytu, zaburzenia koncentracji czy problemów z pamięcią. Dlatego też wśród osób, które wyróżniają się zwiększonym zapotrzebowaniem na fenyloalaninę lub stosują na co dzień dietę niskobiałkową, dobrym rozwiązaniem może okazać się stosowanie suplementów diety zawierających pożądany aminokwas.


Fenyloalanina w suplementach diety

Fenyloalanina to aminokwas egzogenny, który należy dostarczać do ustroju z zewnątrz. To związek często wykorzystywany jako składnik suplementów diety - na rynku najczęściej można znaleźć fenyloalaninę w proszku, która stanowi skoncentrowane źródło wartościowej substancji.

Poszukując najlepszego preparatu zawierającego fenyloalaninę warto sięgnąć po OstroVit Fenyloalanina 200 g, czyli wysokiej jakości produkt z linii Supreme Pure, który wyróżnia się prostym składem, dostarczając do ludzkiego organizmu wyłącznie pożądany aminokwas, bez zbędnych dodatków i wypełniaczy.

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]


1709 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39