Dziczyzna to zdrowe i smaczne mięso
Dziki Dzik to miejsce, w którym można spróbować dań m.in. z jelenia, dzika czy kaczki oraz wielu innych potraw.
- W Białymstoku nie ma dużo lokali, w których podaje się dziczyznę - mówi Barbara Bojarska, która wraz z mężem prowadzi restaurację. - Chcieliśmy wstrzelić się w pewną niszę.
Tym bardziej, że mąż oraz teść pani Barbary polują i dziczyzna od dawna jest w ich domu obecna. Mają więc doświadczenie w przygotowywaniu kuchni myśliwskiej. Podstawa to na pewno dobrej jakości mięso, ale też odpowiednia marynata (często z wytrawnego wina) i zestaw przypraw. Nowe trendy w kuchni myśliwskiej właściciele lokalu poznali na odpowiednim szkoleniu.
Barbara Bojarska podkreśla, że dziczyzna to bardzo zdrowe mięso:
- Ma niską zawartość tłuszczu, jest pozbawione chemii i ulepszaczy, wolne od antybiotyków. Wyróżnia się także niską wartością energetyczną - 115 kcal w 100 g. Zawiera również dużo witamin i minerałów - wylicza.
Dania z jelenia, dzika i kaczki
Co można zjeść w nowej restauracji? W karcie są: schabowy z dzika i jelenia, mielony z dziczyzny nadziewany grzybami leśnymi, żeberka barbecue z dzika, świeżynka z dzika, delikatna szynka z dzika lub jelenia sous-vide (to metoda gotowania w niskiej temperaturze) z sosem grzybowym, pierogi z dzika, bryzol z jelenia z cebulką i pieczarkami, a także zestaw Dziki Dzik (mielony z dziczyzny nadziewany grzybami leśnymi, żeberka z dzika, świeżynka z dzika, pierogi z dzika, ziemniaki opiekane z rozmarynem i czosnkiem, zestaw surówek). Zamówić można także tatara z jelenia, flaki wołowe na dziczyźnie, zupę gulaszową i pierś z kaczki w sosie pomarańczowym.
Ceny są przystępne. Przykładowo - za pierogi z dzika (7 sztuk) zapłacimy 18 zł, schabowy z dzika to wydatek 27 zł, a z jelenia - 29 zł, mielony z dziczyzny kosztuje 20 zł, podobnie tatar z jelenia. Cena zestawu Dziki Dzik (dla 2 osób) to 40 zł.
Jest też kuchnia domowa
W nowym lokalu można także zjeść dania kuchni domowej. Każdego dnia przygotowywany jest zestaw, który można zamówić w godz. 12.00-22.00. Ceny zaczynają się od 13 zł. Do wyboru są m.in. policzki wieprzowe, golonka w sosie pieprzowym, filet z kurczaka, filet z serem i pieczarkami czy łosoś z warzywami gotowanymi na parze w sosie cytrynowym.
W karcie są także dania kuchni chińskiej (wcześniej właściciele prowadzili bar Pekin), pizza (30 cm, ceny od 12 do 18 zł) i makarony (m.in. tagliatelle carbonara i kurczak 4 sery). W upalne dni warto spróbować również sałatek, np. Cezar, z dynią i burakiem czy z kurczakiem. Restauracja oferuje też szeroki wybór alkoholi.
Myśliwski wystrój
Wystrój lokalu nawiązuje do myśliwskiej karty. Na ścianach zawisły poroża jeleni i łosi (z własnych polowań). Z rogów wykonano także ozdoby wokół lamp. Wnętrze ozdobiły także obrazy, które namalował zaprzyjaźniony myśliwy. Usiąść można przy drewnianych, brązowych stołach. W lokalu zmieści się 45 osób, jest też kameralny kącik z kanapą. Lokal ma ogródek - przy 4 stolikach zmieści się 16 osób. Można tutaj zorganizować imprezę albo zamówić dania na dowóz.
Dziki Dzik mieści się przy ul. Pięknej 2. Jest otwarty od poniedziałku do czwartku w godz. 12.00-22.00, w piątek i sobotę - w godz. 12.00-24.00, a w niedzielę - w godz. 12.00-22.00.
Szczegóły: Dziki Dzik
anna.d@bialystokonline.pl