To właśnie Nałkowska - i jej poglądy - stały się inspiracją do tworzenia tegorocznych Dziew/Czynów. 8 marca rozpocznie się wegańskimi warsztatami kulinarnymi "Smaki Nałkowskiej i jarska kuchnia dwudziestolecia" w kawiarno-księgarni Spółdzielnia. Plan jest taki, by uczestnicy i uczestniczki warsztatów nauczyli się przygotowywać potrawy, które jadano na śniadanie w dwudziestoleciu międzywojennym, np. nóżki wieprzowe albo jajecznicę z grzybkami - ale w wersji wegańskiej.
Dalej w programie pojawiają się "Dziew/czyńskie projekcje" - prezentacja filmów dotyczących antydyskryminacji, aktywności kobiet oraz zrównoważonego rozwoju. Miejsce na razie pozostaje niespodzianką.
A na zakończenie dnia integracyjna impreza PARTY NAŁ!kowska w Zmianie Klimatu. Wystąpią białostockie DJ'ki, a przed nimi w ramach slamu muzycznego zagrają amatorzy i amatorki muzyki elektronicznej. Przez cały dzień dostępna będzie "Broszura Dziew/czyńska".
Dziew/czyny powstały trzy lata temu jako wydarzenie z okazji Dnia Kobiet. To oddolna inicjatywa, która angażuje różnorodne środowiska kobiet i mężczyzn mieszkających i działających w Białymstoku. Patronujemy akcji.
Program: Dziew/czyny
anna.d@bialystokonline.pl