Każda mama może jeść lepiej i zdrowiej w szpitalu
W październiku 2019 roku ruszył 2-letni pilotaż programu "Dieta Mamy", zapewniający młodym mamom w ciąży oraz po porodzie zdrowsze posiłki z produktów wysokiej jakości, opiekę dietetyka oraz edukację zdrowego żywienia w szpitalach.
Jak wówczas mówiła dr Marzena Juczewska, zastępca dyrektora do spraw medycznych Podlaskiego Oddziału NFZ: "naszą troską jest to, żeby jak najwięcej szpitali zgłosiło się do tego programu. Prawie dwukrotnie można zwiększyć stawkę żywieniową mam. Jak wiadomo, ziarnko do ziarnka i zbierze się miarka".
W 4 podlaskich szpitalach będzie lepiej
Rafał Tomaszczyk, rzecznik prasowy Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia, poinformował o czterech placówkach, z którymi Dyrektor Podlaskiego OW NFZ zawarł umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej w ramach programu pilotażowego w zakresie świadczenia opieki zdrowotnej - "standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i w okresie poporodowym - Dieta Mamy".
Do programu przystąpiły: Szpital Wojewódzki im. dr. Ludwika Rydygiera w Suwałkach, SP ZOZ w Siemiatyczach, Szpital Ogólny im. dr. Witolda Ginela w Grajewie oraz SP ZOZ w Hajnówce.
Podstawą jest specjalne żywienie...
Od lat płyną skargi na niewłaściwy poziom żywienia w szpitalach. "Dieta Mamy" ma pomóc wypracować ujednolicone, wyższe standardy żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym. Ma pomóc dobrze żywić mamy czekające na narodziny dziecka i te w okresie poporodowym. Stawka żywieniowa w podlaskich szpitalach wynosi obecnie kilkanaście złotych. Po przystąpieniu do programu może być zwiększona o prawie 19 złotych.
Głównym celem pilotażu jest wdrożenie modelu specjalnego żywienia zapewnianego kobietom w oddziałach szpitalnych o profilu neonatologicznym, położniczo-ginekologicznym, ginekologicznym, patologii ciąży, położniczym, położnictwa i neonatologii, ginekologii onkologicznej oraz propagowanie zasad zdrowego odżywiania.
...oraz kontakt z dietetykiem
Warunkiem zgłoszenia się do programu pilotażowego jest obecność dietetyka w szpitalu, który będzie udzielał porad pacjentkom. Jadłospis musi być sporządzony zgodnie z zaleceniami zawartymi w programie.
Trzeba jednak mieć świadomość, że program "Dieta Mamy" oferuje nie tylko dopłatę do żywienia w szpitalu. Ważna jest również wiedza o zdrowej diecie. Podczas hospitalizacji kobietom w ciąży i w okresie poporodowym zapewnia się kontakt z dietetykiem i możliwość odbycia konsultacji obejmującej: przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, omówienie i wyjaśnienie najważniejszych zasad dotyczących żywienia kobiet w ciąży i kobiet karmiących, a także przekazanie informacji o możliwości uzyskania porad dietetycznych w okresie poszpitalnym w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej prowadzonym przez Instytut Żywności i Żywienia.
Świadczeniodawca zapewnia dyżur dietetyka co najmniej dwa razy w tygodniu przez 3 godziny, przy czym kobiety w ciąży i w okresie poporodowym są informowane o możliwości takich konsultacji.
Opieka dietetyka obejmuje również okres przebywania poza szpitalem. Przewiduje się możliwość kierowania pytań do szpitalnego dietetyka drogą elektroniczną w okresie minimum 2 miesięcy po porodzie.
Pozostaje zatem pytanie, kiedy do programu przystąpią białostockie szpitale.
ewa.r@bialystokonline.pl