W ramach realizowanego przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) programu edukacyjnego "5 porcji warzyw, owoców lub soku", w listopadzie tego roku nauczyciele przeprowadzili wśród dzieci badanie na temat zdrowego odżywiania się. W badaniu wzięło udział prawie 180 000 uczniów klas I-III szkół podstawowych z terenu całej Polski.
Z przeprowadzonego badania wynika, że dzieci znają zdrowotną wartość owoców, warzyw i soków i co ważne - lubią te produkty. Niestety, te deklaracje nie przenoszą się na ich codzienną dietę. Owoców, warzyw i soków dzieci spożywają zdecydowanie za mało. Mają też kłopot z określeniem, ile trzeba ich jeść.
Porcją po, którą najchętniej sięgają uczniowie klas I-III są soki. Jak wskazuje badanie, przepada za nimi ponad 95% najmłodszych. Mimo, że jest to tak poręczna porcja zdrowia, jedynie 30% dzieci w dniu badania otrzymało sok do szkoły, a tylko co trzecie dziecko piło sok do śniadania.
Lekarze i eksperci żywieniowi na całym świecie przekonują, że w trosce o zdrowie trzeba zjadać codziennie minimum 500 g owoców i warzyw, rozdzielonych na co najmniej 5 porcji. Jednak prawie 60% uczniów nie wie, ile razy w ciągu dnia powinni po nie sięgać.