Baristacja działa w Białymstoku od 2013 roku. Jest to pierwsza kawiarnio-piekarnia w naszym mieście, która oprócz kawy z ekspresu wprowadziła alternatywne - przelewowe sposoby parzenia kawy takie jak Dripper czy Aeropress z ziaren specialty m.in. z Ugandy, Kenii, Hondurasu czy Gwatemali.
Hasłem przewodnim tego miejsca jest "Kawa-Pasja-Chleb" i ... przede wszystkim ludzie.
Przez 10 lat stworzyli ogromną społeczność białostoczan i nie tylko. Także 20 maja można zajrzeć na Sienkiewicza 7, aby do nich dołączyć.
Od początku swojego istnienia Baristacja przywiązuje wagę do jakości podawanych wypieków, kaw i dań.
Pieczywo, tj. drożdżówki, chleb wypiekane jest na miejscu, z mąki pochodzącej prosto z młyna w Ciechanowcu. Wszelkie ciasta i torty również powstają w baristacjowej kuchni.
Baristacja kieruje swoją ofertę też do wegan – Vege Środy to dzień, w którym można kupić vegan drożdżówki, ciasta, tarty.
W sobotę (20.05) warto odwiedzić Baristację. Od godz. 9:00 będzie odbywać się cupping, podczas którego będzie można spróbować kaw z różnych stron świata i z różnych palarni. Będzie można także wziąć udział w konkursach z pytaniami, w których do wygrania będą kawy i drożdżówki. Będą również wyświetlane archiwalne zdjęcia Baristacji, może stali goście odnajdą się na nich?
Co ważne, na zewnątrz kawiarni będzie dostępny bar kawowy.
Lecz degustacja kawy to jedno, będzie można o kawie porozmawiać, zapytać o tajniki jej wypalania, o to, na co zwrócić uwagę przy jej doborze i jak ją przechowywać.
W naszych konkursach możecie wygrać vouchery na drożdżówki i kawę w Baristacji.
anna.kulikowska@bialystokonline.pl