Białostoczanie zjedzą dziś kilkaset tysięcy pączków

2011.03.03 00:00
W pudrze, w pomadzie, w pomadzie z orzechami arachidowymi, w polewie kakaowej, waniliowe, adwokatki, domowe, pączki z makiem i z marmoladą różaną, a także tradycyjne faworki - to obowiązkowe menu Tłustego czwartku, święta każdego łasucha.
Białostoczanie zjedzą dziś kilkaset tysięcy pączków
Fot: materiały prasowe

Tłusty czwartek to święto łasuchów, ale także jeden z najlepszych dni w roku każdego ciastkarza. Sprzedaż wówczas idzie, jak mało kiedy.

- Jak co roku na ten szczególny dzień zwiększamy produkcję. W Tłusty czwartek pączków sprzedaje się więcej, ale w ciągu kilku następnych dni sprzedaż spada. Zależy nam, żeby białostoczanie nie stali po pączki w długich kolejkach, dlatego w tym dniu zwiększamy obsadę personelu w sklepach - mówi Witold Radziszewski, wiceprezes PSS "Społem" Białystok.

A tylko białostocki "Społem" na dzisiejszy dzień planuje wypiek około 125 tys. pączków.

Natomiast ci, którzy chcieliby zamienić "sklepowy" pączek na ten własnego wypieku, powinni dziś wybrać się do Folwarku Nadawki. W godz. 17-19 odbędzie się tam pokaz kulinarny, podczas którego będzie można spróbować swoich sił przy zagniataniu, formowaniu i nadziewaniu pączków. Uczestnicy dowiedzą się wszystkiego nt. tradycyjnej receptury, według której pączki wypiekało się w domach naszych dziadków, "tajemnych" składników nadających im niepowtarzalny smak oraz sposobów pieczenia. Pączki będą przygotowywane na tradycyjnym, kaflowym piecu opalanym drzewem.

Na koniec - wspólna degustacja. Udział w pokazie jest bezpłatny.

Zobacz także:
Tłusty czwartek i masowe jedzenie pączków pod ratuszem

E.S.

1601 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39