"Kulinarny Szlak Dawnego Białegostoku" jest nie tylko atrakcją dla turystów, ale także sposobem na ocalenie potraw i produktów znanych w tym regionie z dawnych czasów. Dzięki zaangażowaniu Stowarzyszenia Dorzecze, współpracy z Miastem Białystok oraz restauracjom, szlak odgrywa istotną rolę w promocji miasta i kultury kulinarnej.
Uroczyste podsumowanie edycji 2022 "Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku" odbyło się w Restauracji Barley. Wydarzeniu towarzyszyła prezentacja mini serialu "Podróż Sentymentalna" oraz książki "Kuchnia Dawnego Białegostoku" autorstwa A. Fiedoruka i A. Lechowskiego.
Publikacja stanowi dopełnienie szlaku, który został opracowany w 2021 roku. Prezentuje kulinarne klimaty Białegostoku z okresu międzywojennego w kontekście ważnych wydarzeń z historii miasta. W książce znalazły się również informacje o białostockiej gastronomii, takie jak Ritz, Akwarium, Savoy, Sielanka, Raj, a także dania kuchni mniejszości narodowych i etnicznych. Szczególną uwagę poświęcono kuchni żydowskiej, która została powiększona o tematykę związaną z Białostockim Gettem w latach 1941-1943. Promocja książki odbędzie się w dniach 12-15 sierpnia podczas "Dni Kulinarnego Szlaku".
W ramach tegorocznej uroczystości "Kulinarnego Szlaku Dawnego Białegostoku", uhonorowana została Restauracja Regiment, która zdobyła nagrodę Prezydenta Miasta Białegostoku dla najlepszej restauracji.
Restauracja Regiment umiejscowiona jest w historycznym budynku, gdzie niegdyś funkcjonowało oficerskie kasyno 42. Pułku Piechoty. Kontynuując tradycje kulinarne dawnego Białegostoku, restauracja wzbogaca ofertę turystyczną miasta, które słynie z dobrego, regionalnego jedzenia.
Ponadto, na liście szlaku znajduje się jeszcze 20 lokali, które warto odwiedzić. Całą listę można zobaczyć na oficjalnej stronie Regionalnego oddziału PTTK w Białymstoku, w zakładce "Białostockie szlaki".
24@bialystokonline.pl