Kodeks pracy nakłada na pracodawcę obowiązek zapewnienia darmowych posiłków i napojów podwładnym, którzy muszą pracować w szczególnie uciążliwych warunkach.
Na taki przywilej mogą liczyć m.in. pracownicy fizyczni, którzy w ciągu zmiany roboczej mają wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet oraz wszyscy pracujący pod ziemią.
Posiłki przysługują także osobom, które wykonują swoje obowiązki w zamkniętych pomieszczeniach, gdzie temperatura utrzymuje się stale bądź jest poniżej 10 stopni C.
Na taki dodatek od szefa mogą też liczyć ci, którzy pracują na zewnątrz w okresie zimowym. Wówczas wydatek energetyczny u mężczyzn musi wynieść powyżej 1500 kcal, a u kobiet powyżej 100 kcal.
Jeśli podwładnym przysługują posiłki, to pracodawca powinien zadbać o to, by były wydawane w czasie regulaminowych przerw, a więc średnio po 3-4 godz.
Z kolei gorące napoje powinni dostać ci, którzy wykonują powierzone im zadania na otwartej przestrzeni, gdzie temperatura spada poniżej 10 stopni C oraz ci, którzy ciężko pracują fizycznie.
Należy mieć świadomość, iż nie można domagać się ekwiwalentu pieniężnego za ten przysługujący dodatek.
justyna.f@bialystokonline.pl