Na plac Giełdy przy ulicy Andersa zjadą kolorowe food trucki. Już po raz drugi Centrum rolno-towarowe w Białymstoku zaprosi nas do wspólnego ucztowania. Pierwsza edycja Festiwalu Lokalnego Jedzenia odbyła się we wrześniu tego roku i okazała się ogromnym sukcesem.
Podlasie to region o niezwykle bogatej tradycji kulinarnej. Lokalni producenci dbają przez cały rok o to, abyśmy mogli cieszyć się świeżymi i zdrowymi produktami. To właśnie one zagwarantują niepowtarzalny smak serwowanych podczas festiwalowej uczty przysmaków.
Na festiwalu pojawi się finalista MasterChefa!
Mariusz Kisiel od dłuższego już czasu jest zauroczony Podlasiem, jego tradycją, kulturą i przede wszystkim kuchnią. Jego ambicją jest stworzenie street foodu na najwyższym poziomie, opartego na lokalnych produktach, szybko dostępnego i przystępnego cenowo.
Jakie przysmaki dla nas przygotowano?
Podczas festiwalu będziemy mogli rozsmakować się w rozgrzewających daniach oraz naparach. Jesienią intensywne smaki dodają nam energii i poprawiają nasze samopoczucie przy zetknięciu z pierwszym chłodem. Jedzenie tego typu potraw to wyjątkowo przyjemny sposób wsparcia naszej odporności.
Nie zabraknie jednak także tradycyjnych, street foodowych klasyków, takich jak burgery, zapiekanki oraz krymskie czebureki.
Wśród wystawców znajdziemy: Master Truck by Mariusz Kisiel, Krymskie Czebureki, Kurczak z rożna, Żarcie w aucie Szymon Czech, PLAN B street food, Tradycyjne Zapiekanki z PIECA oraz Kołacz.
II Festiwal Lokalnego Jedzenia odbędzie się już w najbliższy weekend, 4-5 listopada. Food trucki będą na nas czekały od godziny 10:00 do 16:00 na placu Giełdy Rolno-Handlowej przy ulicy Andersa, przy dawnej myjni.
24@bialystokonline.pl