Żywność wzbogacana
Z żywnością wzbogacaną kontakt ma każdy z nas, bowiem stosujemy sól kuchenną lub tłuszcze roślinne, które są wzbogacane obowiązkowo. Do soli dodawane są związki jodu, a do tłuszczów witaminy A i D. Proces ten ma podstawę legislacyjną w postaci rozporządzenia ministra zdrowia.
Wzbogacanie pozostałych środków spożywczych odbywa się na zasadzie dobrowolności i jest decyzją producenta. W tym przypadku prawo określa jedynie dozwolone witaminy, minerały i inne substancje występujące w żywności naturalnie oraz ich ilości, które mogą być stosowane.
- Producenci mogą wzbogacać żywność z racji tego, że w procesie technologicznym ilość witamin zmniejsza się - wyjaśnia Izabela Szamrej z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku.
Istnieje też grupa środków spożywczych, które nie mogą być wzbogacane o dodatkowe składniki. Dotyczy to żywności nieprzetworzonej, szczególnie owoców, warzyw, mięsa, drobiu i ryb oraz alkoholu.
Witaminy i minerały dodawane są do żywności jako uzupełnienie naszej diety o substancje, które wywołują określony efekt (np. wspomagają układ odpornościowy). Służy to też uzupełnianiu niedoborów w naszym organizmie.
Żywność wzbogacana a suplementy diety
W przypadku żywności wzbogacanej dokładnie określono, jak dużo witamin i minerałów producent może użyć. Zasadniczo jest to 50% zalecanego dziennego spożycia. Wyjątek stanowią foliany i witamina C, których dodana ilość może odpowiadać 100% zalecanego dziennego spożycia.
Natomiast suplement diety może zawierać w składzie daną substancję w ilości większej niż wynika to z ogólnie przyjętych zaleceń. Co więcej, w tym przypadku nie ustalono w sposób jednoznaczny maksymalnych ilości poszczególnych składników.
Należy pamiętać, że suplementacja powinna być stosowana w okresie występowania zwiększonego zapotrzebowania na konkretny składnik.
- Suplementy należy stosować rozsądnie. Powinny one mieć oznakowanie w języku polskim. Zgodnie z obowiązującym prawem na ich opakowaniach musi pojawić się zapis dotyczący nieprzekraczania zalecanej porcji do spożycia w ciągu dania. Suplementy diety nie mogą być zamiennikiem zróżnicowanej diety – mówi Izabela Szamraj.
Warto pamiętać, że zanim zdecydujemy się na zakup suplementu diety, trzeba dokładnie przeczytać informację zamieszczoną na opakowaniu albo ulotce. W widocznym miejscu powinien znajdować się napis: "suplement diety". Etykieta ani ulotka nie mogą zawierać informacji mówiących o tym, że preparat zapobiega lub leczy określone choroby.
dorota.marianska@bialystokonline.pl