Kuchnia to zdaniem wielu osób najważniejsze miejsce w domu. I zdecydowanie coś w tym jest, ponieważ to właśnie w tym pomieszczeniu rodzina chętnie spotyka się przy wspólnym przygotowywaniu posiłków, ale też na rozmowach. Jak zadbać o to, aby nasza kuchnia była nie tylko piękna, lecz także funkcjonalna?
Idea trójkąta roboczego - to proste i inuticyjne!
Trzy najistotniejsze sprzęty kuchenne - czyli kuchenka, zlew i lodówka - powinny być rozmieszczone na planie trójkąta. Chodzi o to, aby zminimalizować potrzebę przemieszczania się między nimi podczas wykonywania codziennych czynności.
- Ważnym celem zasady trójkąta roboczego jest minimalizacja dystansu i przeszkód między kuchenką, zlewem i lodówką. Optymalna odległość między nimi nie powinna przekraczać 7 metrów, co zapewnia wygodne poruszanie się w kuchni. Dzięki temu, podczas gotowania nie trzeba marnować czasu na długie przemieszczanie się między sprzętami, co znacznie przyspieszy proces przygotowywania dań – wyjaśnia Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.
Lodówka, kuchenka, zlew
Oczywistym jest, że podczas przygotowywania posiłków lodówka powinna być w zasięgu ręki. Z kolei miejsce, gdzie ma znajdować się zlew, powinno być łatwo dostępne zarówno przed, jak i po gotowaniu. Istotne jest, aby wokół zlewu była odpowiednia przestrzeń na odpadki oraz naczynia.
Kuchenka natomiast musi znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie blatów roboczych.
- Każda ze stref trójkąta roboczego wymaga odpowiedniego przygotowania, jednak miejsce do gotowania jest najważniejsze w kuchni. Aby było ono możliwie jak najlepiej urządzone, warto pomyśleć o nowoczesnej i wygodnej kuchence, na przykład w technologii „gaz pod szkłem”. Gazowe płyty ceramiczne są nie tylko wygodne, ale również bardzo estetyczne. Korzystają z gazu, który jest ekonomicznym rozwiązaniem, zużywając jedynie śladowe ilości prądu – mówi Stanisław Szyling.
Wybór mebli kuchennych
Gdy staramy się zaaranżować naszą kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, nie można pominąć również ważnego aspektu jakim jest wybór odpowiednich mebli. Szafki i półki kuchenne powinny znajdować się blisko kuchenki, zlewu i lodówki, by przechowywanie składników, garnków oraz akcesoriów było wygodne, a sprzęty dostępne.
Z kolei blaty robocze powinny być szerokie na tyle, aby przygotowywanie na nich posiłków było maksymalnie wygodne. Jeżeli dysponujemy wystarczająco dużą ilością miejsca, warto rozważyć dodanie wyspy kuchennej - może ona służyć jako dodatkowy blat roboczy, a także strefa spożywania posiłków.
24@bialystokonline.pl