Zajadają się nimi w Nowym Jorku. Zobacz, jak piecze się tradycyjne knysze

2013.06.21 00:00
To będzie niepowtarzalna okazja, by podejrzeć, jak piecze się knysze. Popularne wśród żydowskich emigrantów ciasto przygotuje - w Knyszynie - Laura Silver z Nowego Jorku.
Zajadają się nimi w Nowym Jorku. Zobacz, jak piecze się tradycyjne knysze
Fot: Yonah Schimmel
Knysze wypełnione są różnymi farszami

Babka Laury Silver pochodzi z Knyszyna. Sama Laura poszukując swych korzeni zainteresowała się i knyszami, które z kolei do dziś można kupić na ulicach Nowego Jorku. Przywędrowały tam wraz z żydowskimi emigrantami z Polski. Pojawiają się nawet w filmach: Woody’ego Allena "Co nas kręci, co nas podnieca" oraz Sergio Leone "Dawno temu w Ameryce".

Knysze to pewnego rodzaju bułeczki - pierogi. Wypełnione są przeróżnymi farszami, np. kaszą gryczaną czy ziemniakami, ale równie dobrze może to być miks warzyw, szpinak, kapusta, grzyby. Jada się je samodzielnie lub jako dodatek do dań mięsnych bądź też zup. Pokaz pieczenia knyszy odbędzie się w niedzielę (23.06) przy siedzibie Knyszyńskiego Towarzystwa Regionalnego im. Zygmunta Augusta (ul. Kościelna 6). Będzie jedną z atrakcji Święta Gminy Knyszyn, które potrwa od piątku do niedzieli. W programie znalazły się też m.in. występy zespołów Golden, Buenos Ares oraz Post Scriptum, turnieje sportowe, widowisko obrzędowe "Noc Świętojańska" i zawody wędkarskie.

Program: Święto gminy Knyszyn ph. "Teraz rodzina".

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1382 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39