Niedziela Zmartwychwstania Pańskiego
Niedziela wielkanocna rozpocznie się o godz. 6.00 mszą św. pod przewodnictwem Arcybiskupa Metropolity. Zapowiada ją bicie w dzwony, głoszące, że Chrystus zmartwychwstał. Eucharystię poprzedza jeszcze procesja rezurekcyjna, podczas której niesiony jest Najświętszy Sakrament oraz figura Chrystusa Zmartwychwstałego. Wszystkiemu towarzyszą śpiewy religijne.
Po mszy wierni zasiądą w swoich domach do uroczystego śniadania wielkanocnego, poprzedzonego modlitwą i życzeniami. Głównymi produktami na stole będą pokarmy poświęcone w Wielką Sobotę.
Dla większości Polaków święta są czasem spędzanym w domu, w gronie rodziny i najbliższych. Na suto zastawionych stołach nie może zabraknąć żurku, mięsa i sałatki jarzynowej.
Lany Poniedziałek
Poniedziałek wielkanocny, inaczej nazywany też Lanym Poniedziałkiem czy Śmigusem-Dyngusem, to drugi dzień świąt, podczas którego msze odbywają się zgodnie z porządkiem niedzielnym.
Pierwotnie tego dnia okładano się symbolicznie wierzbami po nogach oraz polewano wodą, co praktykowane jest do dziś, głównie wśród młodzieży.
Polewanie wodą nawiązuje do dawnego zwyczaju związanego z radością z odejścia zimy i budzącej się do życia przyrody oraz miało zapobiegać chorobom i sprzyjać płodności.
Tradycją Poniedziałku Wielkanocnego na wsiach było (i jest do dzisiaj w niektórych regionach południowej Polski) robienie psikusów sąsiadom, np. zamieniania bram, umieszczania na dachach narzędzi rolniczych czy chowania wiadra na wodę.
Do dziś zwyczaj kropienia wodą święconą pól w poniedziałkowy ranek przez gospodarzy jest spotykany we wsiach na południu Polski.
Jest to także dzień ustawowo wolny od pracy.
ewa.r@bialystokonline.pl