Sushi to japońska potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych, owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Tradycyjnie sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Do sushi podaje się sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Często w restauracjach podawane są specjalne zestawy sushi, ale można też taki skomponować samemu.
Z myślą o miłośnikach sushi organizowane są specjalne Noce Sushi. Polegają one na tym, że sushi podawane jest w formie otwartego bufetu. Ograniczeń co do zjedzonych dań nie ma – można jeść do woli.
W akcji biorą udział trzy białostockie lokale: Tanoshii - Japanese Restaurant & Sushi Bar (ul. Lipowa 1), Tokyo Sushi (ul. Jurowiecka 52) oraz Koku Sushi (ul. Kilińskiego 7/1). Wejściówki można kupić w przedsprzedaży oraz w dniu imprezy. Akcja startuje o godz. 19.00.
anna.d@bialystokonline.pl