Na pierwszym spotkaniu szef kuchni restauracji Arsenał przygotuje 4 dania (m.in. tartinę z łososia, roladkę rybną czy polędwiczkę wieprzową), do których zostaną podane dobrane do nich 4 wina: z Argentyny, Chile, Niemiec i Hiszpanii.
Kolacja i mariaż z potrawami będzie prowadzona przez wybitnego sommeliera, który do każdego dania z menu dobrał wino w taki sposób, aby pokazać uczestnikom jak ważne jest stworzenie idealnej kompozycji tego trunku i smaku potraw.
Cykl spotkań ma przybliżyć uroki wyszukiwania zapachów i smaków w winie. W ich trakcie będzie można nauczyć się jak czytać etykietę, czym kierować się przy zakupie wina - ceną, jego wiekiem, a może ani jednym ani drugim? Ale przede wszystkim zostanie pokazane jak degustować wino i łączyć je z jedzeniem.
Autorami cyklu VENI VIDI WINO są ludzie, dla których napój Bachusa to pasja. Chcą tworzyć i rozwijać kulturę picia wina w naszym mieście oraz pokazywać jak ten szlachetny trunek odkrywać, jak go smakować, jak się nim zachwycać, jak o nim mówić w lekki, normalny i spontaniczny sposób.
Spotkania z miłośnikami wina planowane są w różnych restauracjach Białegostoku i okolic. Podczas całego cyklu będzie można spróbować win z całego świata, wszystkie będą najwyższej jakości i, co najważniejsze, z rożnych przedziałów cenowych.
Aby uzyskać więcej informacji o spotkaniach, najbliższym i tych planowanych, można skontaktować się z ich organizatorami. Tel.: 504 210 061; 504 647 551.