Nowa piekarnia otworzyła się w minioną środę (15.02), czyli w przeddzień najsłodszego dnia w roku. "Tomcio Paluch" jest białostocką manufakturą, która powstała, aby odtworzyć smaki z dzieciństwa.
"Z tęsknotą wspominaliśmy zapach drożdżowego ciasta, czy lekko kwaskowy smak naturalnego, prawdziwego chleba na zakwasie. Dlatego też wypiekamy wyłącznie zdrowe pieczywo, metodą tradycyjną na bazie mąk orkiszowych oraz na własnym, naturalnym zakwasie żytnim. Wypiekamy chleby żytnie, orkiszowe i z mąk naturalnie bezglutenowych. Bez polepszaczy smaków, spulchniaczy i sztucznych dodatków. Nie stosujemy zakwasu w proszku, ani substancji barwiących pieczywo. Cały proces tworzenia pieczywa jest fazowy, bez pośpiechu - jak dawniej" - poinformowała piekarnia w mediach społecznościowych.
Piekarnia działała od dłuższego czasu, ale dotychczas swoje produkty oferowała do punktów zewnętrznych. Teraz w końcu otworzyła lokal pod własnym szyldem. W piekarni można zakupić m.in. chleby żytnie, pieczywo orkiszowe - drożdżówki, bułki, chleby, ciastka, a także tradycyjne pączki, dobrą kawę oraz inne pyszności.
Piekarnia "Tomcio Paluch" znajduje się przy ul. Bitwy Białostockiej 2 lok. 1 w Białymstoku. Czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 7.30-17.00. Przy lokalu znajduje się duży parking.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl