Kurczak z Biedronki
W wyniku przeprowadzonych badań firmy Przedsiębiorstwo Drobiarskie DROBEX Sp. z o.o. wykryto Salmonella Enteritidis w tuszach drobiowych, z których wyprodukowano elementy mięsa drobiowego.
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Świeża Ćwiartka Vacum
Numer partii: 215622
Termin przydatności do spożycia: 10.04.2022
Nazwa produktu: Świeży filet z piersi kurczaka map
Numer partii: 215622
Termin przydatności do spożycia: 11.04.2022
Mięso wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A., który podjął decyzję o wycofaniu produktów i poinformowaniu klientów sklepów Biedronka o szkodliwych produktach przez wywieszenie komunikatu w sklepach.
Wydano decyzję nakazującą wycofanie kwestionowanego mięsa z obrotu oraz zobowiązano producenta do podjęcia kroków zapobiegających zanieczyszczenie produktów. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z obrotu.
Słodycze Kinder
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o dobrowolnym wycofaniu prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium.
Szczegóły dotyczące wycofywanych produktów:
Nazwa produktu: Kinder Schokobons 46 g, 125 g, 200 g
Data minimalnej trwałości: od 25.05.2022 do 23.08.2022
Partie: wszystkie
Nazwa produktu: Kinder Niespodzianka Maxi 100g
Data minimalnej trwałości: 21.08.2022
Partie: L355R03; L356R03; L004L03; L006L03
Nazwa produktu: Kinder Niespodzianka Maxi 100g
Data minimalnej trwałości: od 17.09.2022 do 18.09.2022
Partia: L356R03
Nazwa produktu: Kinder Maxi Mix 133g
Data minimalnej trwałości: 21.08.2022
Partie: L322RWPJ; L323RWPJ; L354RWPJ; L013LWPJ; L039LWPJ.
Ferrero Polska Commercial poinformowała klientów i rozpoczęła proces wycofywania wyżej wymienionych produktów z rynku, a także poinformowała operatorów logistycznych w celu zablokowania i odizolowania wyżej wymienionych produktów w magazynach.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania produktów z rynku.
Hamburger z salmonellą
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w określonej poniżej partii produktu "Hamburger drobiowy classic" marka Morliny, wykryto bakterie Salmonella Enteritidis.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Hamburger drobiowy classic, 250 g
Numer partii: 6350221255
Należy spożyć do: 06.04.2022
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o stwierdzonej niezgodności Inspekcję Weterynaryjną w Opolu, która rozpoczęła postępowanie wyjaśniające w zakładzie produkcyjnym.
Ustalono, iż na stanach magazynowych zakładu nie ma już kwestionowanej partii oraz zakład podjął niezwłoczne działania w zakresie wycofania partii i poinformował sieci handlowe, do których dystrybuował towar o natychmiastowym wycofaniu go z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu monitoruje proces wycofania partii z obrotu.
Zakład Animex Foods sp. z o. o. Oddział w Opolu niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonella Enteritidis w produkcie, rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Nie należy spożywać produktów objętych komunikatami. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl