Wzięło w nim udział 248 szkół podstawowych i gimnazjów. Dzięki niemu dzieciaki zrozumiały znaczenie zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka. Miały kształtować zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną. Ponadto zaczęły umiejętnie korzystać z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. Uczniowie układali jadłospisy, obliczali współczynnik BMI, analizowali etykiety na produktach spożywczych oraz przygotowywali posiłki, surówki, sałatki i przekąski.
Nagrody wręczono najlepszym projektom. Pierwsze miejsce zajęła SP Nr 4 w Zambrowie za "Poczuj smak zdrowia" opracowany i koordynowany przez Dorotę Zimacką; drugie SP Nr 7 w Białymstoku za projekt "Żyjmy zdrowo, na sportowo" Ewy Kossakowskiej, trzecie Zespół Szkół Integracyjnych w Sokółce za "Żyj zdrowo i bezpiecznie - Trzymaj Formę!" Elżbiety Borowskiej, Marzeny Akimowicz i Barbary Olszewskiej.