Zdrowo przede wszystkim, ale też...smacznie
To wspólne przedsięwzięcie podlaskiego oddziału NFZ oraz Podlaskiego Centrum Rolno-Towarowego. Sobotnie warsztaty zainaugurują cykl spotkań "Zdrowe gotowanie z NFZ".
- Ideą warsztatów jest przede wszystkim promocja zdrowego żywienia oraz dobrych nawyków żywieniowych, bo one są kluczem do zdrowia - wyjaśnia Rafał Tomaszczuk, rzecznik prasowy podlaskiego NFZ. - Każdy z nas pragnie być zdrowym i ten stan utrzymać jak najdłużej. W sobotę, 29 lutego, będzie ku temu doskonała okazja, bo ten dzień zdarza się raz na cztery lata. To taki podarowany nam dodatkowy dzień życia. Wykorzystajmy go i zróbmy coś dla siebie - dodaje.
Celem warsztatów jest pokazanie, że wbrew powszechnej opinii zmiana nawyków żywieniowych nie jest trudna. By tego dokonać, warto jednak zasięgnąć porady psychodietetyka, bo psychologia i żywienie są ze sobą ściśle związane. Uczestnicy spotkania będą mieli taką okazję, gdyż sobotnie warsztaty poprowadzi właśnie psychodietetyk.
Temat przewodni: warzywa i owoce
W ramach warsztatów każdy uczestnik będzie mógł porozmawiać ze specjalistką oraz spróbować przygotowanych przez nią posiłków. Tematem przewodnim będą warzywa i owoce - podstawa zdrowego odżywiania. Anna Kuczkin (uznana specjalistka w dziedzinie psychodietetyki) pokaże, jak przygotować energetyczne śniadanie, zdrową przekąskę, prosty i bogaty w wartości odżywcze obiad oraz lekką kolację. Produkty dostarczy Podlaskie Centrum Rolno-Towarowe.
Spotkanie jest otwarte dla każdego, a udział - bezpłatny. Odbędzie się w godz. 10.00-12.00.
24@bialystokonline.pl