Przepisy, które obecnie obowiązują, nie są zbyt korzystne dla szkolnych sklepików, ponieważ znacznie ograniczają listę produktów, które mogą być w nich sprzedawane. Od 1 wrześnie ma się to zmienić.
Zgodnie z propozycjami resortu zdrowia do sprzedaży będzie dopuszczony każdy rodzaj pieczywa (oprócz produkowanego z głęboko mrożonego ciasta), a także czekolada gorzka o zawartości miazgi kakaowej minimum 70%. Ustalono także, że zawartość cukru w produktach mlecznych nie może być wyższa niż 13,5 g na 100 ml, a w przypadku wyrobów cukierniczych, napojów zastępujących mleko, płatków czy innych produktów - 15 g na 100 ml.
Do tej pory norma wynosiła 10 g cukrów na 100 ml, co niemal całkowicie zamykało możliwość sprzedaży tego typu produktów. Niewiele bowiem wyrobów, które obecnie znajduje się na rynku, spełniało ten restrykcyjny zapis.
Jak zauważa Konfederacja Lewiatan, reprezentująca interesy prywatnych przedsiębiorców, kształt przyjętego rozporządzenia jest również bardziej przejrzysty. Dzięki temu właściciele szkolnych sklepików będą mogli budować asortyment w oparciu o produkty powszechnie dostępne na rynku, a ich oferta będzie dostosowana do potrzeb uczniów w zależności od ich wieku.
Choć nowe przepisy wejdą w życie 1 września, podmioty będą miały czas na dostosowanie się do 31 grudnia.
kamila.ausztol@bialystokonline.pl