Rusza nabór do programu "Owoce i warzywa w szkole". Jest on adresowany do szkół podstawowych. To już ósma edycja.
W tym roku szkolnym zmieniły się zasady przystąpienia do programu. Wystarczy tylko, jeśli szkoła zawrze umowę z jednym z zatwierdzonych przez Agencję Rynku Rolnego dostawców.
Dzieci uczestniczące w programie otrzymają 2-3 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa, które będą przygotowane do bezpośredniego spożycia, czyli wystarczająco rozwinięte i dojrzałe. Będą to jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewka, słodka papryka, rzodkiewki, pomidorki, kalarepa oraz soki owocowe i warzywne.
Każdy uczestnik programu otrzymuje jednorazowo porcję, która składać się będzie z jednego produktu warzywnego i jednego produktu owocowego. Nie mogą zawierać tłuszczu, soli, cukru i substancji słodzących.
Żeby kształtowanie nawyków żywieniowych było skuteczne i trwałe, dzieci nie tylko otrzymają porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczyć będą w działaniach edukacyjnych, podczas których będą informowane o zaletach ich spożywania.
Szkoły mogą wziąć udział w programie korzystając z usług zatwierdzonego dostawcy (lista dostępna jest na stronie internetowej Agencji Rynku Rolnego) lub też poprzez samodzielne zorganizowanie porcji owocowo-warzywnych dla uczniów i rozliczanie się z ARR.
W roku szkolnym 2016/2017 z programu będzie mogło skorzystać około 1,35 mln dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych (realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego, tzw. "zerówka") oraz dzieci z klas I-III.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2016/2017 wynosi prawie 85 mln zł.
24@bialystokonline.pl