Ciąża a cukrzyca
Obok czynników genetycznych najczęstszą przyczyną cukrzycy jest nadwaga i zbyt duża ilość cukru w codziennej diecie. Dodatkowy czynnik ryzyka to mała aktywność fizyczna. Jednak - szczególnie w Światowym Dniu Cukrzycy, tj. 14 listopada – warto wiedzieć, że predyspozycja do rozwoju tej choroby jest kształtowana już od pierwszych dni życia, jeszcze w brzuchu mamy. Nieprawidłowa masa ciała kobiety w ciąży, zarówno zbyt niski jak i zbyt wysoki przyrost wagi, a także nadwaga i otyłość przed ciążą mogą być przyczyną cukrzycy u matki, a w przyszłości również i u dziecka.
Lekarze zalecają, aby przyszłe mamy unikały częstego spożywania słodyczy i zastępowały słodkie przekąski owocami, owocami suszonymi bez dodatku cukru czy orzechami. Alternatywą dla pełnych pustych kalorii słodkości mogą być także gorzka czekolada czy własnoręcznie przygotowane ciasteczka zbożowe z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych owoców lub bananów. Kobieta, która spodziewa się dziecka, powinna także wykluczyć z diety słodzone i gazowane napoje oraz ograniczyć ilość cukru dodawanego do kawy zbożowej lub herbaty.
W tym okresie ważna jest także umiarkowana aktywność fizyczna, dostosowana do etapu ciąży i stanu zdrowia. Ćwiczenia fizyczne zarówno przed porodem, jak i podczas laktacji mają swoje niewątpliwe zalety, w tym przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia i cukrzycy.
1000 pierwszych dni życia
Ponadto to już w czasie ciąży mama rozpoczyna kształtowanie nawyków żywieniowych dziecka. 1000 pierwszych dni życia, liczonych od momentu poczęcia, ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia malucha teraz i w dorosłym życiu. W tym okresie jego organizm intensywnie się rozwija – dojrzewa układ pokarmowy oraz programuje się metabolizm. Niestety, jak wynika z badania Instytutu Matki i Dziecka, w Polsce już 32% niemowląt i małych dzieci ma nieprawidłową masę ciała.
Taki stan rzeczy wynika np. z dosładzania posiłków i napojów na etapie rozszerzania diety. Warto wiedzieć jednak, że najmłodsi chętnie akceptują smak neutralny.
Małe dziecko, które otrzymuje słodkie dania, w późniejszym wieku również będzie częściej i chętniej jadło takie produkty. Polscy eksperci i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) jednogłośnie zalecają, by w jadłospisie niemowląt unikać dodawania cukru. Jego nadmiar sprzyja również m.in. kolce, próchnicy zębów i otyłości, zaburzeniom łaknienia oraz zaparciom.
Ogólnie szacuje się, że w Polsce na cukrzycę cierpi aż 2,6 mln osób, z czego choroba ta rozpoznana i leczona stanowi 60% przypadków.
dorota.marianska@bialystokonline.pl