Kiszka i babka ziemniaczana uchodzą do dnia dzisiejszego za specjały naszego regionu. Są uwielbiane nie tylko przez Podlasian, ale także przez mieszkańców innych części Polski. Z tego powodu Powiat Białostocki wychodzi z inicjatywą i organizuje już kolejną edycję Światowych mistrzostw w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej.
- Ziemniak to pospolita roślina, która wbrew nazwie i wyglądowi odegrała bardzo dużą rolę w rozwoju cywilizacji europejskiej. Została do nas sprowadzona w XVI wieku, a w XVII i XVIII wieku stała się rośliną powszechnie uprawianą. W XIX wieku była natomiast jedzeniem biednych ludzi, jednak wtedy babka i kiszka ziemniaczana były czymś zupełnie innym. Dzisiaj zostały znacznie wzbogacone o dodatki mięsne i ziołowe - mówi Henryk Suchocki, członek zarządu Powiatu Białostockiego.
W tym roku, II Światowym Mistrzostwom w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej będą towarzyszyć atrakcje takie jak dmuchańce, wystawy rękodzieła i koncerty. Będzie można także zakupić na miejscu zarówno babkę, jak i kiszkę ziemniaczaną, a w ramach konkursu, oprócz głównej nagrody, zostanie także przyznana nagroda publiczności. Wydarzeniu towarzyszyć będzie także konkurs nalewek i koncerty. Wystąpią: Jacek Stachursky, Jorrgus i Sensation Band.
- Chcemy przybliżyć innym kulturę naszego regionu, w związku z czym zapraszamy zarówno mieszkańców powiatu białostockiego, ale także mieszkańców z Polski - podkreśla starosta białostocki Jan Bolesław Perkowski.
Wydarzenie odbędzie się w sobotę (29.07) w Amfiteatrze w Supraślu.
Więcej informacji: II Światowe mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej
24@bialystokonline.pl