Projekt "Stołówka na piątkę" jest organizowany przez białostocką Fundację SZAMTO.
- Pomysł zrodził się z pragmatycznych pobudek: dlaczego nasze dzieci wracają ze szkoły głodne? Dlaczego nie jedzą szkolnych obiadów lub otwarcie na nie narzekają? Odpowiedź na to pytanie ukazała nam złożoność zagadnienia, jakim jest żywienie dzieci w szkołach podstawowych w Polsce - poinformowała Anna Narel, pomysłodawczyni projektu, współwłaścicielka Hotelu Podlasie, Restauracji Lipcowy Ogród oraz Hotelu Traugutta3 i Restauracji Regiment.
Pierwszym etapem projektu jest audyt ilościowy i jakościowy. W tym czasie zidentyfikowane zostaną problemy, z jakimi boryka się dana szkoła. Potem zaproponowane zostaną im indywidualne rozwiązania.
- Przy okazji projektu chcemy też zmienić podejście do pracowników szkolnych kuchni, zadbać o ich komfort pracy i dać możliwość podnoszenia kwalifikacji. W ramach projektu, personel szkolnych stołówek zaprosimy na szkolenia z najlepszymi szefami kuchni z całej Polski - przekazała Joanna Kozłowska, prezeska Fundacji SZAMTO.
Kolejny etap projektu skupia się na rodzicach i nauczycielach, ponieważ to rodzice i opiekunowie mają największy wpływ na dzieci i młodzież, kształtują ich postawy i utrwalają wzorce zachowań.
- Te grupy zaprosimy na specjalnie przygotowane spotkania edukacyjne z dietetykami i lekarzami. Nasi eksperci pokażą między innymi, w jaki sposób wpływać na wybory żywieniowe uczniów, czy, jak skutecznie zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i próbowania nowych dań - dodała Anna Narel.
Ostatni, jednak nie najmniej ważny etap to zajęcia warsztatowe skierowane do dzieci. W zależności od grupy wiekowej, edukatorzy w przystępny sposób zapoznają uczniów z zielonymi warzywami, nauczą je czytać etykiety i komponować zbilansowane posiłki. Ważnym celem warsztatów jest uświadomienie dzieciom zgubnego wpływu cukru na nasz organizm oraz tego, w jak wielu pozornie zdrowych produktach kryje się ten składnik.
W kończącym się właśnie etapie pilotażowym, którego celem jest dopracowanie szczegółów projektu i sprawdzenie założeń w praktyce, biorą udział trzy białostockie szkoły: Szkoła Podstawowa nr 3, Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 4, Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 5.
Podsumowaniem tego etapu jest konferencja naukowa, na którą zaproszono dyrekcje, intendentów i przedstawicieli personelu kuchennego wszystkich szkół podstawowych w mieście. Odbędzie się ona w najbliższą środę.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl