Celem ogólnopolskiego programu "Doceń polskie" jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Jednym z laureatów tegorocznej 10. certyfikacji programu została firma Skłodowscy z Tykocina - właściciel marki BOS, która zajmuje się produkcją i przetwórstwem wołowiny. Godłem "Doceń polskie" nagrodzono dwa wyroby tego producenta: Stek siekany BOS i Stekburger BOS.
Program jest realizowany od trzech lat, od samego początku jego działania honorowym patronem przedsięwzięcia jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
malgorzata.c@bialystokonline.pl