Spore zmiany w etykietowaniu żywności

2014.11.02 00:00
Wielu producentów żywności próbuje ukryć niektóre informacje, dlatego są one napisane drobną, prawie niewidoczną czcionką. Uniemożliwia to często zapoznanie się ze składem produktu. Niebawem ma się to zmienić.
Spore zmiany w etykietowaniu żywności
Fot: Freeimages

W grudniu wejdzie w życie unijne rozporządzenie z 2011 roku. Wówczas uchwalono, jak mają wyglądać informacje znajdujące się na opakowaniach. Nacisk stawiany jest przede wszystkim na rozmiar czcionki – minimalna wielkość liter ma wynosić 1,2 mm, a jeśli powierzchnia etykiety nie przekracza 80 cm2 – 0,9 mm. Zakazano również przerywania napisów ilustracjami, bądź nadrukami. Dzięki temu etykiety będą znacznie czytelniejsze.

Ustawa jasno określa, co ma się znaleźć na opakowaniu. Producenci muszą umieszczać więcej szczegółów na temat składu. Pojawić ma się m.in. informacja o zawartości wody, jeśli jej ilość jest większa niż 5% wagi gotowego produktu. Dotychczas tego nie podawano, przez co producenci wielokrotnie wprowadzali klientów w błąd, szczególnie w przypadku mrożonek. Na etykietach ma się także znajdować data, kiedy żywność została zamrożona.

Pojawi się też więcej szczegółów dotyczących wartości odżywczych. Ułatwi to konsumentom wybór produktów także pod kątem dietetycznym.

Zasadniczą zmianą na etykietach jest przede wszystkim to, że podane informacje mają być wyraźne, czytelne i prawdziwe.

Justyna Kozicka
24@bialystokonline.pl

1976 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39