Podczas niedzielnej (17.06) imprezy plenerowej "Smaki Podlasia" osoby zwiedzające spróbują smaku dziczyzny, zobaczą pokaz pieczenia dzika na rożnie, a także wezmą udział w warsztatach i licznych pokazach kulinarnych.
Podczas festynu będzie można zobaczyć tradycyjne, ludowe narzędzia służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy. Publiczność będzie mogła użyć muzealiów do samodzielnego wyrobu mąki, upiec podpłomyki, a wyrobiona kasza posłuży najmłodszym uczestnikom festynu do zajęć edukacyjnych.
Na wielbicieli złocistego trunku również czekają atrakcje. Na ekspozycji poświęconej bimbrownictwu, aktor Ryszard Doliński opowie o podlaskich sposobach wyrobu alkoholu.
Festynowi będzie towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia oraz kiermasz rękodzieła i regionalnej żywności.
Festyn rozpocznie się o godz. 12.00. Patronuje mu BiałystokOnline.
Szczegółowy program: Festyn Smaki Podlasia
24@bialystokonline.pl