Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych - stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw.
Jako pierwsze wystartowało Lubelskie, gdzie 30 i 31 maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu "W krainie pierogów" odbyła się prezentacja kuchni trzech województw.
Drugie spotkanie będzie częścią Dni Drohiczyna. Prezentacja potraw regionalnych trzech województw skupionych na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski odbędzie się w Parku Miejskim w specjalnym miasteczku produktów tradycyjnych i regionalnych Wschodniej Polski.
Dodatkowo przewidziane są pokazy kulinarne i stoiska informacyjno-promocyjne podkarpackiego, podlaskiego oraz lubelskiego. Wystawcy z trzech województw będą mieli szansę na wygraną w konkursach na najatrakcyjniejsze stoisko oraz najsmaczniejszy produkt.
Ponadto Dni Drohiczyna – Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski uatrakcyjnią wydarzenia towarzyszące takie jak: wystawa koni, spływ kajakowy rzeką Bug oraz zawody spławikowe. W Drohiczynie też wystąpią zespoły Bokoryna, Narva, Enjoy, Waldwick, Focus i Patrycja Markowska.
Kolejne spotkanie w ramach Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski odbędzie się 7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu.
ewelina.s@bialystokonline.pl