Podwyższony poziom akryloamidu w pieczywie chrupkim
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niżej wymienionych partiach pieczywa chrupkiego. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, że spożycie produktów zawierających akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Pieczywo żytnie chrupkie PANO, masa netto 200 g
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 07.2023 / 22AM2OK2
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Nazwa produktu: Pieczywo chrupkie żytnio-kukurydziane z dodatkiem mąki pszennej graham, ekstrudowane, Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 08.2023 / 07PW3DW3
Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
Nazwa produktu: Pieczywo chrupkie żytnie ekstrudowane Vit Morning, masa netto 100 g
Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 07.2023 / 08AM3OV3
Wyprodukowano dla: Polskie Supermarkety Sp. z o.o., Al. Jana Pawła II 22, 00-133 Warszawa
Nazwa produktu: Pieczywo chrupkie żytnie Tovago, masa netto 200 g
Data minimalnej trwałości/ Numer partii: 08.2023 / 15AM1OK1
Wyprodukowano dla: TOVAGO Sp. z o.o., ul. Poznańska 83, 62-040 Puszczykowo
Firma Tovago Sp. z o.o. podjęła działania naprawcze w procesie produkcyjnym w celu obniżenia zwartości akryloamidu w pieczywie chrupkim. Ponadto firma skontaktowała się z odbiorcami w celu poinformowania ich o podjęciu decyzji o wycofywaniu produktów z rynku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
"Akryloamid w różnorodnych produktach spożywany jest codziennie przez ludzi na całym świecie. Obecność akryloamidu w żywności jest powszechna, gdyż powstaje w reakcji chemicznej pomiędzy składnikami występującymi w znacznej ilości produktów spożywczych – cukrów prostych (glukozy lub fruktozy) oraz aminokwasu asparaginy. Dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta, Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w określonych grupach środków spożywczych, w tym dla pieczywa chrupkiego" - przekazała firma Tovago Sp. z o.o.
Nie należy spożywać partii pieczywa chrupkiego określonych w tym komunikacie.
Obecność wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety. Na prośbę GIS została przygotowana ocena ryzyka przez ekspertów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, zgodnie z którą spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Propollen plus, 60 tabletek Suplement diety
Numer partii: 01072022
Data minimalnej trwałości: 07/2024
Producent: „Bartpol” s.c. Zygmunt Kostrzewski, Ewa Kostrzewska – Rusinowska, Brzoza 22 D, 64-553 Grzebienisko.
Producent poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofania produktu o wskazanym powyżej numerze partii oraz rozpoczął jego wycofywanie z rynku.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Ciasto z metalem
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez firmę IKEA wycofaniu jednej partii ciasta mrożonego pn.: Daim Swedish almond cake with chocolate and crunchy caramel ze względu na ryzyko obecności fragmentów metalu w produkcie.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Daim Swedish almond cake with chocolate and crunchy caramel 400g
Producent: Almody AB, Flygfältsvägen 1, 42337 Torslanda, Göteborg, Sweden
Dystrybutor w Polsce: IKEA Retail Sp. z o.o., Pl. Szwedzki 3, 05-090 Raszyn
Numer partii: L2140
Data minimalnej trwałości: 18/11/2023
Firma IKEA wycofuje dobrowolnie z obrotu produkt wskazany w komunikacie. Odpowiednie informacje w tej sprawie umieściła na stronie internetowej. Ponadto firma poinformowała klientów o możliwości zwrotu zakupionych produktów z partii wskazanej w komunikacie w celu zwrotu poniesionych kosztów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania produktu z obrotu. Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl