Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek oraz w treści jaj w produkcie:
Nazwa: 10 Świeżych jaj z chowu klatkowego, klasa A, klasa wagowa L, Jaja młodości Genowefa Kowieska
Data minimalnej trwałości: 06.12.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 14261338
Producent: Produkcja Jaj Konsumpcyjnych Genowefa Kowieska, Żelków Kolonia, ul. Siedlecka 35, 08-110 Siedlce, numer zakładu pakowania jaj: PL 14265903
Producent poinformował wszystkich odbiorców tej partii jaj celem ustalenia stanów, zabezpieczenia, wycofania z rynku i przekazania do utylizacji. 3 grudnia PLW w Siedlcach pobrał próby z podejrzenia z kurnika, a producent oświadczył, iż do dnia otrzymania ich wyników nie będzie wprowadzał na rynek jaj z tego kurnika.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami, prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl