Makłowicza chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularny krytyk kulinarny, kucharz, znawca regionalnych potraw i trunków od wielu lat realizuje swoje programy kulinarne w różnych częściach świata i Polski. Jego gotowanie na wizji okraszone jest zawsze ciekawymi opowieściami o historii i kulturze danego miejsca. Makłowicz szczególnie interesuje się dziejami Europy Środkowej. Ma także dom w jednej z wiosek na półwyspie Pelješac w chorwackiej Dalmacji, który także prezentuje na swoim kanale.
Od pewnego czasu programy z Makłowiczem są publikowane na YouTubie. Właśnie rozpoczęto realizację serii podlaskiej, w drugim odcinku ten znany podróżnik odwiedza Kruszyniany – wieś tatarską. Można w nim zobaczyć mnóstwo tradycyjnej podlaskiej kuchni w tatarskim wydaniu. Natomiast Dżenneta Bogdanowicz po raz pierwszy publicznie zdradza przepis na mohliki, tatarską odpowiedź na słynną babkę ziemniaczaną.
Jak możemy przeczytać w komentarzu pod filmem: "Ten kanał to jest najlepszy na świecie program kulinarno-historyczno-społeczno-kulturowy. To jest najlepsza na świecie lekcja szacunku, tolerancji i pokory wobec historii."
24@bialystokonline.pl