Regionalne produkty, podlaskie zioła i filmowa uczta. Smakowity festiwal

2017.07.07 16:07
Trwa Podlasie SlowFest - impreza łącząca różne dziedziny sztuki, zorganizowana w pięknych okolicznościach przyrody Supraśla. Przed nami wiele ciekawych wydarzeń kulinarnych.
Regionalne produkty, podlaskie zioła i filmowa uczta. Smakowity festiwal
Fot: materiały organizatora
W programie festiwalu jest kolacja, której motywem przewodnim będą zioła

Podlasie słynie z doskonałej jakości produktów wytwarzanych według tradycyjnych receptur.
Dlatego też oczywistym się zdaje, że temat Slow Food odgrywa na supraskim festiwalu niebagatelną rolę.

Kulinarna uczta w kinie

Kuratorzy - Joanna Jakubiuk, Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek - zadbali o zróżnicowany
repertuar wydarzeń. Zaproszeni szefowie przygotują wyjątkowe kolacje, głównie z lokalnych
produktów, inspirowane sztuką i naturą oraz poprowadzą warsztaty dla dzieci i dorosłych. W najbliższym czasie obejrzeć można będzie także filmy o tematyce kulinarnej zorganizowane przez Films for Food, m.in. "Jiro o sushi" (reż. David Gelb), "Uczta" (reż. Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare), "W obronie jedzenia" (reż. Michael Schwarz), "Cooking Up a Tribute" (reż. Luis Gonzalez, Andrea Gómez).

- Dobierając filmy do sekcji kina kulinarnego mieliśmy na uwadze miejsce, w którym odbywa się festiwal. Supraśl to miasteczko nad rzeką, w otoczeniu lasów. Bliskość natury sprawia, że łatwiej tu zgrać się z jej rytmem i odnaleźć wewnętrzny spokój. Bohaterowie filmów, które proponujemy w programie Slow Festiwalu - rolnicy, producenci jedzenia czy szefowie kuchni inspirują innych do szukania najlepszych smaków poprzez bliski kontakt z naturą i świadome czerpanie z jej bogactwa - opowiada Lucyna Zembowicz, kuratorka wydarzeń kulinarnych.

Śniadanie, stragan z produktami, podlaskie zioła i Meksyk

Kolejną propozycją jest śniadanie, które odbędzie się 9 lipca w restauracji Prowincja. Królować będą podlaskie smaki - wędliny, sery konfitury, miody, twarogi, chleby i sezonowe warzywa. Specjalnie z tej okazji zostanie przygotowany Podlaski Talerzyk Smaków SlowFest. Będzie można spróbować kawy żołędziowej i naparów ziołowych, a także soków tłoczonych. Tego dnia przy Domu Ludowym rozpocznie również działalność stragan Lokalni Naturalni z regionalnymi produktami, a w każdy weekend zawitają do Supraśla producenci i rolnicy z Podlasia.

Następnym wydarzeniem jest kolacja pod hasłem "Zioła... Natura... Smak...", inspirowana spektaklem "Wziołowstąpienie" Teatru Wierszalin. Zaplanowano ją 15 lipca. Motywem przewodnim tej kolacji będą podlaskie zioła. Podczas innej kolacji będzie można próbować podlaskiej kuchni w nowej odsłonie.

Podczas festiwalu można poznać nie tylko podlaską kuchnię, ale też meksykańską. Menu jednej z kolacji złożone będzie z potraw przyrządzonych zgodnie z tradycyjnymi przepisami kuchni meksykańskiej, którymi inspirowali się Frida Kahlo i Diego Rivera podczas wydawanych przez nich przyjęć. Zaplanowano też degustację win, pokaz filmu i warsztaty dla dzieci.

Program: Podlasie SlowFest

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1332 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39