Duże dofinansowanie dla podlaskiej "Wytwórni"
Białostocka "Wytwórnia" makaronu otrzymała 2,2 mln zł dofinansowania z Regionalnego Programu Operacyjnego. Dzięki temu powstanie nowy dział sprzedaży, produkcja własnych opakowań do makaronu i zatrudnione zostaną kolejne osoby niepełnosprawne. Umowę w tej sprawie w czwartek (22.08) podpisał marszałek województwa Artur Kosicki.
Celem projektu jest również wzrost aktywności społeczno-zawodowej 32 osób z niepełnosprawnością w stopniu umiarkowanym i znacznym z Białegostoku i powiatu białostockiego.
- Bardzo się cieszę, że pieniądze z naszego RPO trafiły do sprawdzonego partnera i to z naszego regionu. Będą one pracować nie tylko na rzecz rozwoju tego przedsiębiorstwa, ale przede wszystkim na rzecz osób niepełnosprawnych – mówi marszałek Artur Kosicki na konferencji w siedzibie "Wytwórni". – Obowiązkiem zarządu województwa, radnych samorządowych jest wspieranie osób niepełnosprawnych z województwa podlaskiego, by im pomagać tak, by czuli się potrzebni. W ciągu ostatnich lat dzięki funduszom z RPO 2014-2020 wsparciem objęliśmy ok. 5 tysięcy osób niepełnosprawnych z naszego regionu - dodaje.
W "Wytwórni" pracują podopieczni Towarzystwa Inicjatyw Społecznych ALPI, które zarządza całym projektem.
- Z poprzedniego projektu mogliśmy nasze przedsiębiorstwo otworzyć, wyposażyć w profesjonalny sprzęt, przeszkolić naszych pracowników i podopiecznych. Dzięki temu dofinansowaniu nie dość, że poszerzymy nasz dział sprzedaży, kupimy maszyny do produkcji opakowań to jeszcze zatrudnimy kolejne osoby - mówi Piotr Bendiuk, prezes Stowarzyszenia Alpi. – Planujemy też kampanię społeczną o skali ogólnopolskiej, poprzez którą będziemy chcieli pokazać, że nasi podopieczni, osoby niepełnosprawne pracują na równi z osobami pełnosprawnymi i dzięki tej pracy powstaje produkt najwyższej jakości.
Będą dodatkowe miejsca pracy
Aktualnie w "Wytwórni" pracuje 21 osób, dzięki dofinansowaniu pracę w tym miejscu znajdzie dodatkowe 11. Część obecnych pracowników przejdzie też cykl szkoleń i staży u pracodawców na wolnym rynku.
- To będzie szereg działań polegających na kontakcie naszych pracowników z przedsiębiorcami – wyjaśnia Anna Krasnowska z Alpi, koordynatorka projektu. - Nasi podopieczni odbędą tzw. próbki pracy, czyli jednodniowe pobyty w firmach gdzie poznają zasady funkcjonowania zakładu, obowiązki, strukturę i wymagania. Następnie przejdą kilkudniowe szkolenia stanowiskowe, czyli poznają praktyczną pracę na konkretnym stanowisku i wówczas zobaczymy, ile osób od nas przejdzie na otwarty rynek pracy.
Warto wspomnieć iż "Wytwórnia" zajmuje się produkcją mącznych półproduktów gastronomicznych typu makaron świeży czy ravioli. Obecnie powstaje tu około 10 10 rodzajów makaronów: jajeczne i bezjajeczne, ze szpinakiem, pomidorami a nawet kakao. Wszystkie to makaron świeży, chętnie wykorzystywany przez restauratorów.
- Mamy duże zainteresowanie naszym produktem, bo jest bardzo wysokiej jakości. Kontaktują się z nami restauracje z Warszawy, Poznania, ale też Białegostoku, bo obecnie można go próbować już w jednym z białostockich lokali – opowiada Piotr Bendiuk. – Dlatego niezbędne jest poszerzenie naszego działu sprzedaży i opakowań, by sprostać tym wysokim wymaganiom.
justyna.f@bialystokonline.pl