Podroby i inne policzki

2014.01.17 00:00
Podroby, czyli części tuszy zwierzęcia, które do niedawna uważane były za gorsze, podbijają świat kulinarny i... podniebienia gości restauracji w całym kraju! Policzki, ozory i wątroby wreszcie zyskują uznanie także w Białymstoku.
Podroby i inne policzki
Fot: materiały Trattorii Czarna Owca
Najpopularniejsze danie w restauracji to "Policzki na babce w borowikach"

"Piąta ćwiartka" - to brzmi dumnie

Policzki wołowe, ozory i cała reszta "piątej ćwiartki" – bo tak kiedyś mówiono na to, co zostaje po rozbiorze tuszy zwierzęcia na części – jeszcze do niedawna przez wielu były niedoceniane i uważane za gorsze. Teraz stały się trendem kulinarnym we wszystkich większych polskich miastach - wystarczy przejrzeć menu popularnych w kraju restauracji, aby zauważyć, że nie brakuje w nich m.in. grasic cielęcych, ogonów i policzków.

Policzki na babce?

Podroby zyskały uznanie także w naszym mieście, a policzki wołowe stały się hitem białostockich restauracji – to specyficzne mięso, po odpowiednim potraktowaniu, jest bardzo delikatne – wręcz rozpływa się w ustach.

- Podczas ostatniej Nocy Restauracji w Białymstoku sprzedaliśmy ponad 18 kg policzków i chyba smakowało, bo zdobyliśmy drugie miejsce – mówi Grzegorz Chlebowicz, szef kuchni Trattorii Czarna Owca. - Postanowiliśmy więc wprowadzić "Policzki na babce w borowikach" na stałe do naszego sezonowego menu i teraz są najpopularniejszym daniem w restauracji – dodaje.

"Gorsza" tusza nie jest zła

W Trattorii dużą popularnością cieszą się także takie specjały, jak żołądki indycze zapiekane z pomidorami i serem korycińskim, flaki z chorizo i parmezanem, czy pasztet z fois gras.

- Wprowadzając te pozycje do menu, byłem zaskoczony ich popularnością. Myślę, że coraz bardziej jesteśmy ciekawi nowych potraw, a głęboki smak podrobów i delikatność "gorszych" fragmentów tuszy zaspokajają tę ciekawość i zaskakują smakiem – tłumaczy Grzegorz Chlebowicz.

Czarna Owca dobrze gotuje

Trattoria Czarna Owca jest włoską restauracją z luźnym klimatem oraz ciekawym, zróżnicowanym menu. Wnętrze utrzymane jest w stylu włoskim - białe krzesła, kraciaste obrusy i stare zdjęcia tworzą ciepły, nastrojowy klimat. Jednak głównym powodem popularności Czarnej Owcy jest kuchnia - w menu podstawowym znajdziemy pizze, makarony i sałatki, natomiast "sercem lokalu" jest ściana-tablica, na której codziennie wypisuje się aktualne menu złożone z sezonowych, lokalnych i świeżych produktów. Oferta lokalu dostępna jest także z dostawą do domu lub miejsca pracy.

Trattoria Czarna Owca mieści się przy ul. Lipowej 24 w Białymstoku. Aby uzyskać więcej informacji na temat restauracji, aktualnego menu czy dostaw, można dzwonić pod numer tel. 85 744 55 45 lub odwiedzić funpage lokalu.

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]

Marta Abramczyk
marta.a@bialystokonline.pl

1077 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39