"Projekt Singhampton" to rodzinna historia o szefie kuchni, który staje się artystą i o artyście, który zamienia kawałek żyznej ziemi w zieloną restaurację. Film można będzie obejrzeć w czwartek (19.11) w kinie Forum.
Fot: materiały dystrybutora
W okolicach miejscowości Singhampton w Kanadzie, charyzmatyczny szef kuchni Michael Stadtländer prowadzi swoje gospodarstwo Eigensinn. Opracowuje innowacyjny projekt i razem z Jeanem Paulem Ganem tworzy siedem ogrodów, których płody posłużą do stworzenia menu niezwykłej kolacji. Czy uda im się osiągnąć cel mimo niesprzyjających warunków i wyjątkowo upalnego lata?
To inspirująca opowieść o ludziach, którzy przejmują stuprocentową kontrolę nad jakością produktu, z którego przygotowują posiłek.
Przed seansem na wszystkich widzów będzie czekał poczęstunek. Gospodynią wieczoru będzie Joanna Jakubiuk – aktywistka kulinarna, kuchmistrzyni, Podlasianka. Tradycyjnie, dla widzów przygotowane zostaną także specjalne niespodzianki i atrakcyjne prezenty.
Po projekcji odbędzie się dyskusja, w której udział wezmą: Magdalena Godlewska-Siwerska - kuratorka Galerii Arsenał w Białymstoku, Łukasz Rakowski - szef kuchni w Restauracji Cristal i Jakub Gutek - dziennikarz z Food Service.
Po seansie i dyskusji, można będzie zjeść kolację inspirowaną filmem w Pawilonie Towarzyskim (obowiązują osobne bilety).
Pokaz filmu rozpocznie się o godz. 18.00
Zobacz też: Films For Food: Projekt Singhampton
Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl
anna.d@bialystokonline.pl